3.7 Lønn fra den norske stat

3.7.1 Generelt

For personer som arbeider i utlandet og som mottar lønn fra den norske stat gjelder det visse særregler. Dette gjelder bl.a. personer som arbeider i

  • utenrikstjenesten, og er ansatt i Utenriksdepartementet
  • fredsstyrker og er ansatt i Forsvaret
  • Norges Bank, se FIN 15. desember 2000 i Utv. 2001/195
  • internasjonale organisasjoner eller institusjoner, og som er lønnet av den norske stat

Særreglene omfatter

3.7.2 Skattesatser

For skatt­yter som arbeider i utlandet med lønn fra den norske stat og som er skattepliktig som bosatt i Norge, brukes de ordinære skattesatsene på inntekt vedrørende lønnen fra den norske stat. Deretter foretas eventuell nedsettelse av skatt etter ettårsregelen. Nærmere om anvendelsen av ettårsregelen for lønn fra den norske stat, se pkt. 2.9.

Person som arbeider i utlandet for den norske stat og som er skattemessig bosatt i utlandet, skal ikke svare kommune-/fylkesskatt av lønnsinntekt fra den norske stat, se sktl. § 2-36 tredje ledd. Det skal imidlertid svares fellesskatt til staten av alminnelig inntekt fastsatt med utgangspunkt i denne lønnen og trinnskatt av personinntekten, se SSV § 3-5 annet ledd. Personinntekt fastsettes hver for seg for lønn fra den norske stat for arbeid i utlandet og eventuell annen inntekt som er skattepliktig i Norge.

Om satsen for fellesskatt, se SSV § 3-5 annet ledd, jf. § 3-2 annet ledd annet strekpunkt.

Person skattemessig bosatt i utlandet kan ikke få skattenedsettelse etter ettårsregelen.

3.7.3 Trygdeavgift

Norske statsborgere ansatt i den norske stat er pliktig trygdet selv om de anses skattemessig bosatt utenfor Norge. Det skal derfor fastsettes trygdeavgift etter vanlige regler på lønn som skattlegges etter SSV § 3-5 annet ledd, se emnet «Personinntekt – trygdeavgift/pensjonspoeng».