2.4 Fastsettingen

Fastsettingen av trygdeavgift reguleres av skatteforvaltningsloven, se sktfvl. § 1-1 bokstav a og § 2-1. Skatt­yter som er medlem av folketrygden fastsetter grunnlaget for trygdeavgift ved egenfastsetting etter sktfvl. § 9-1. Dette gjelder også skatt­ytere som får nedsettelse av skatt etter 1-årsregelen eller har inntekt som omfattes av den alternative fordelingsmetoden eller fordeling med progresjon. Det kan i denne sammenheng legges til grunn at personer som kun arbeider i utlandet med lønn fra utenlandsk arbeidsgiver ikke er medlem av folketrygden, med mindre NAV dokumenterer medlemskapet. Videre skal også følgende personer fastsette grunnlaget for trygdeavgift ved egenfastsetting:

  • person som er begrenset skattepliktig etter sktl. § 2-3, petroleumsskatteloven eller artistskatteloven
  • person som ikke er skattepliktig til Norge, når han eller hun er bosatt i utlandet og er ansatt på et norskregistrert skip eller på et utenlandskregistrert skip leid av et norsk rederi som har ansvaret for bemanning og utrustning (bareboat-befraktet skip)
  • person som er bosatt utenfor Norge og som er norsk statsborger og arbeidstaker i den norske stats tjeneste
  • grensegjengere som arbeider i Norge
  • ansatte i luftfartøy, bosatt i andre EØS-stater
  • landtransportsjåfører som er bosatt i andre EØS-stater
  • fiskere, med hyre, bosatt i andre EØS-stater
  • fiskere bosatt i andre EØS-stater, med lottinntekt på norske fartøy
  • personer med pensjonsytelser når ingen del av pensjonsytelsen er skattepliktig i Norge

I andre nærmere bestemte tilfeller som nevnt i skatteforvaltningsforskriften § 2-13-2 skal NAV fastsette trygdeavgift og beregne pensjonsgivende inntekt.

Det er i utgangspunktet skatt­yter som har ansvaret for å avklare med NAV om han er medlem i trygden og skal betale trygdeavgift i Norge. Er det tvil om en skatt­yter er pliktig medlem i trygden, kan skatt­yter henvende seg til NAV Det skal fremgå av et eventuelt vedtak fra NAV om skatt­yter som er sjømann skal svare lav sats av den forholdsmessige del av personinntekten som faller på friperiodene i Norge.

Det er utarbeidet en landsdekkende samhandlingsrutine mellom Arbeids- og velferdsdirektoratet og Skatteetaten som gir en detaljert beskrivelse av ansvarsfordeling og informasjonsflyt mellom etatene – se skatteetaten.no.

Om reglene for grensegjengere, se emnet «Utland – grensegjengere».