7.19 Selskap med deltakerfastsetting

7.19.1 Generelt

Et selskap med deltakerfastsetting anses ikke som eget skattesubjekt. Spørsmålet om skatteplikt til Svalbard avgjøres på grunnlag av deltakerens forhold. Utøver selskapet virksomhet på Svalbard sammenhengende i minst 30 dager, jf. svalbsktl. § 2-4, eller har selskapet kontor på Svalbard og ledes derfra, jf. svalbsktl. § 2-3 første ledd, medfører dette at deltakeren blir skattepliktig til Svalbard for sin andel av overskuddet. Deltakerens andel av selskapets overskudd fastsettes etter reglene i sktl. § 10-41, men med de unntak som er nevnt i pkt. 7.3 og pkt. 7.8.

7.19.2 Kontingenter

Ved inntektsfastsettingen gis det ikke fradrag for kontingent til arbeidsgiverforening eller landsomfattende yrkes- og næringsorganisasjon etter sktl. § 6-19, se svalbsktl. § 3-2 annet ledd.

7.19.3 Utdeling fra selskap med deltakerfastsetting

Utdeling fra selskap med deltakerfastsetting er skattepliktig for personlig deltaker som er skattepliktig til Svalbard. Tillegget i alminnelig inntekt beregnes etter sktl. § 10-42 første til fjerde ledd, se emnet «Selskap med deltakerfastsetting – utdeling». Sktl. § 10-42 femte til tiende ledd om fradrag for skjerming får ikke anvendelse, jf. svalbsktl. § 3-2 annet ledd tredje punktum.

7.19.4 Særskilt godtgjørelse for arbeidsinnsats

Skatt på særskilt godtgjørelse for arbeidsinnsats beregnes med en prosentvis andel av denne inntekten, på samme måte som for inntekt fra enkeltpersonforetak, jf. svalbsktl. § 3-2 fjerde ledd bokstav b annet punktum og pkt. 7.16.

7.19.5 Gevinst/tap ved realisasjon av andel

Gevinst ved realisasjon av andel i selskap med deltakerfastsetting er skattepliktig til Svalbard, jf. svalbsktl. § 3-2 annet ledd. Tilsvarende tap er fradragsberettiget. Se emnet «Selskap med deltakerfastsetting – realisasjon av andel». Gevinst/tap beregnes etter sktl. § 10-44, men siden reglene om skjerming i sktl. § 10-42 femte til tiende ledd ikke gjelder for inntekt som er skattepliktig til Svalbard, vil det ikke være aktuelt med fradrag i gevinst for ubenyttet skjerming etter § 10-44 annet ledd annet punktum.