1.4 Unntak fra revisjonsplikt for små aksjeselskaper

1.4.1 Generelt

Etter revisorloven § 2-1 annet ledd bokstav a er det unntak fra revisjonsplikten for aksjeselskaper som har besluttet å velge bort revisjon, jf. asl. § 7-6 første ledd. Slik beslutning kan treffes hvor

  • driftsinntektene av den samlede virksomheten er mindre enn seks millioner kroner,
  • selskapets balansesum er mindre enn 23 millioner kroner, og
  • gjennomsnittlig antall ansatte ikke overstiger ti årsverk

Terskelverdiene skal baseres på årsregnskapet for siste regnskapsår, se § 1 i forskrift 3. januar 2018 nr. 7 om terskelverdier for beslutning om å unnlate revisjon etter aksjeloven § 7-6 annet ledd.

Overstiger årsregnskapet terskelverdiene, skal selskapets årsregnskap for påfølgende regnskapsår revideres. Et morselskap kan bare beslutte å unnlate revisjon dersom vilkårene er oppfylt for konsernet sett som en enhet.

Generalforsamlingen kan med flertall som for vedtektsendring beslutte at selskapets årsregnskaper for inneværende regnskapsår eller senere ikke skal revideres, se asl. § 7-6 første ledd. Stifterne kan også i stiftelsesdokumentet unnlate å velge revisor, se asl. § 7-6 femte ledd.

For at beslutning om å velge bort revisor skal få virkning for det regnskapsåret beslutningen tas, må selskapet straks sende inn melding til Foretaksregisteret, se asl. § 7-6 sjette ledd. Meldingen må være mottatt ved registeret senest 15. januar året etter. Det er først når fravalget er registrert at det blir gjeldende.

1.4.2 Tilbakekall av fullmakt

En senere generalforsamling kan omgjøre en beslutning om å velge bort revisjon, dersom forslaget får tilslutning fra mer enn en tredel av den aksjekapital eller av de stemmene som er representert på generalforsamlingen, eventuelt av en slik andel av aksjekapitalen eller stemmene som ifølge asl. § 5-18 trengs for å hindre vedtektsendring, jf. asl. § 7-6 fjerde ledd. Selskapets årsregnskap skal i så fall revideres for det påfølgende regnskapsår.

1.4.3 Forenklet revisjon

Hvor det er truffet beslutning om å velge bort revisjon, kan en aksjeeier fremsette forslag om forenklet revisjon, jf. asl. § 7-7 første ledd. Får forslaget tilslutning av aksjeeiere som har minst en tiendedel av den aksjekapital som er representert på generalforsamlingen, skal ting­retten på begjæring treffe beslutning om forenklet revisjon, se asl. § 7-7 annet ledd. Revisor skal da vurdere om det er forhold som gir grunn til å tro at regnskapet ikke er utarbeidet og fastsatt i samsvar med lov og forskrifter, jf. asl. § 7-8 første ledd.

1.4.4 Pålegg om revisjon

Aksjeselskap hvor det er truffet beslutning om fravalg av revisjon kan pålegges revisjon etter sktfvl. § 11-2 og skattebetalingsloven 5-13b. Skattekontoret kan gi pålegg på grunnlag av at årsregnskapet er fastsatt i strid med bestemmelser i eller i medhold av regnskapsloven, bokføringsloven, god regnskapsskikk eller bokføringsskikk. Pålegg om revisjon kan gis på grunnlag av forhold knyttet til årsregnskapet for siste regnskapsår, samt de tre foregående årene. Pålegg om revisjon kan ikke gjøres gjeldende for mer enn tre regnskapsår. Pålegg om revisjon rettes til styret i selskapet.

Se for øvrig Skatteforvaltningshåndboken.