4.1 Deltakers forhold

4.1.1 Generelt

Verdien av innskudd i selskapet inngår som en del av deltakerens inngangsverdi, skjermingsgrunnlag og innbetalt kapital knyttet til andelen. Innskuddet får dermed betydning ved beskatningen av utdeling fra selskapet og ved gevinst/tapsberegningen ved realisasjon av andelen. Se nærmere emnene «Selskap med deltakerfastsetting – utdeling» og «Selskap med deltakerfastsetting – realisasjon av andel».

4.1.2 Innskudd i utenlandsk valuta

Innskudd av penger i utenlandsk valuta anses som en realisasjon av valuta for deltakeren, se emnet «Valutagevinst/-tap».

4.1.3 Innskudd av formuesobjekt

Overdragelse av et formuesobjekt fra deltaker til selskapet i forbindelse med nyetablering av selskapet (tingsinnskudd), behandles som en realisasjon av hele formuesobjektet hos deltakeren etter de vanlige reglene for realisasjon av varer, driftsløsøre, fast eiendom mv. Verdien av den andelen som overdrageren mottar, inngår i vederlaget. Normalt må derfor formuesobjektet anses realisert til full omsetningsverdi uavhengig av hvilken verdi som er lagt til grunn ved stiftelsen, se FIN 17. februar 1995 i Utv. 1995/476. Eventuell gevinst vil være skattepliktig og tap vil være fradragsberettiget når vilkårene for øvrig er oppfylt.

4.1.4 Generasjonsskifte

Ved generasjonsskifte hvor det skal overføres en ideell andel av en virksomhet, for eksempel fra foreldre til barn, kan foreldrene velge mellom to alternative fremgangsmåter:

  • Foreldrene kan etablere et selskap og deretter overføre selskapsandeler til arving.
  • Foreldrene kan overføre andel i formuesobjektene til det barnet som skal bli deltaker i selskapet.

Ved det førstnevnte alternativ gjelder det særlige regler om opprettelse av selskapsavtale og registrering i Foretaksregisteret, se emnet «Selskap med deltakerfastsetting – allment om deltakerfastsetting», pkt. 1.4.

Overføres det andel i formuesobjekter som er knyttet til giverens virksomhet sammen med en andel i virksomheten, vil det normalt foreligge unntak fra uttaksbeskatning når overtakeren er arveberettiget, jf. sktl. § 5-2 første ledd tredje punktum og § 9-7 fjerde ledd. Se også emnet «Uttak av formuesobjekter og/eller tjenester», pkt. 2.5.4.

Ved gavesalg skal det imidlertid foretas et inntektsoppgjør basert på det faktiske vederlag, se emnet «Arv og gave – inngangsverdi og kontinuitet». Overdrageren kan imidlertid velge å unnlate å foreta inntektsoppgjør slik at erververen overtar overdragerens inngangsverdi jf. sktl. § 9-7 sjette ledd. Når foreldrene og barnet deretter sammen oppretter et ansvarlig selskap, realiserer begge sin eierandel av de formuesobjekter som går inn i selskapet. Realisasjonsvederlaget settes til omsetningsverdien av andelen på etableringstidspunktet. Eventuell gevinst er skattepliktig og tap fradragsberettiget når vilkårene for skatteplikt/fradragsrett for øvrig er oppfylt.

Om generasjonsskifte gjennomført etter reglene om skattefri overgang fra enkeltpersonforetak til ansvarlig selskap, se emnet «Virksomhet – omdanning/skifte av eierform».