2.1 Utgangspunkt

2.1.1 Generelt

Fordel i form av velferdstiltak i arbeidsforhold er som utgangspunkt skattepliktig inntekt for den ansatte. Unntak fra skatteplikt gjelder dersom tiltaket består i en naturalytelse og anses som rimelig velferdstiltak, se pkt. 2.2.

Om skattemessig behandling av andre naturalytelser i arbeidsforhold, se emnene «Gaver og tilskudd i arbeidsforhold mv.» og «Naturalytelser i arbeidsforhold».

Selv om et velferdstiltak i utgangspunktet er skattepliktig, må det vurderes om reglene for personalrabatter får anvendelse. Nærmere om personalrabatter på varer og tjenester, se emnet «Naturalytelser i arbeidsforhold», pkt. 5. Et velferdstiltak som i utgangspunktet er skattepliktig, f.eks. fordi det ikke anses rimelig eller fordi det gjelder for få ansatte, kan likevel være skattefritt etter reglene om gaver og tilskudd i ansettelsesforhold, se emnet «Gaver og tilskudd i arbeidsforhold mv.».

2.1.2 Verdsetting

Om verdsetting av naturalytelser i arbeidsforhold, se emnet «Naturalytelser i arbeidsforhold».

2.1.3 Hvem er skattepliktig for fordelen

Utgangspunktet er at ytelsen er skattepliktig hos den ansatte, selv om ytelsen tilfaller f.eks. den ansattes ektefelle.

2.1.4 Tidspunkt for skattlegging

Tidspunkt for skattlegging av naturalytelser i arbeidsforhold er det samme som for lønn, dvs. kontantprinsippet, se for øvrig emnet «Tidfesting – kontantprinsippet».