2.1 Intern rett

2.1.1 Bosatt/hjemmehørende i Norge

Personer bosatt og selskaper mv. hjemmehørende i Norge, er skattepliktige hit for inntekt, herunder gevinst, av løsøre som befinner seg i utlandet etter de samme regler og unntak som gjelder for løsøre som befinner seg i Norge, jf. sktl. § 2-1 niende ledd og § 2-2 sjette ledd.

2.1.2 Bosatt/hjemmehørende i utlandet

Personer bosatt og selskaper mv. hjemmehørende i utlandet er skattepliktig hit for eventuell inntekt som er skattepliktig etter norsk intern rett, herunder leieinntekter og gevinst ved realisasjon av løsøre som vedkommende eier eller rår over i Norge, jf. sktl. § 2-3 første ledd bokstav a. Løsøre omfatter alle fysiske gjenstander, herunder varer, men ikke bankinnskudd, pantobligasjoner, aksjer og andre verdipapirer. For at inntekten skal utløse skatteplikt må skatt­yter ha enkelte juridiske eller faktiske rettigheter knyttet til løsøregjenstanden mens den befinner seg i Norge. Inntekt ved utleie på såkalte «dry leasing vilkår» til leietaker i Norge, dvs. helt passiv utleie uten at eieren har noen forpliktelser knyttet til den virksomheten som utleieobjektet benyttes i, anses ikke tilstrekkelig til å utløse skatteplikt for den utenlandske eieren, se FIN 29. februar 2012 i Utv. 2012/275.

Om et tilfelle hvor varepartier for videresalg oppbevart på et tollager i Norge utløste skatteplikt etter sktl. § 2-3 første ledd bokstav a, se SKD 24. oktober 2019 på skatteetaten.no/rettskilder/type/uttalelser/prinsipputtalelser/sporsmal-om-skatteplikt-etter-skatteloven--2-3-forste-ledd-bokstav-a/.

Fra 1. oktober 2021 gjelder det regler om kildeskatt på vederlag til selskap mv. hjemmehørende i lavskatteland for bruk av eller retten til å bruke skip, fartøy, rigger mv., fly og helikopter (leiebetalinger). Om disse reglene, se emnet «Utland – kildeskatt på royalty og leiebetalinger».