1.3 Selskaper og innretninger

1.3.1 Generelt

Selskaper og innretninger hjemmehørende i utlandet har som utgangspunkt plikt til å svare kildeskatt av aksjeutbytte mv. Selskaper hjemmehørende i Norge omfattes ikke av kildeskatteplikten. Selskaper mv. anses ikke hjemmehørende i Norge etter norsk internrett hvis det etter skatteavtale er hjemmehørende i en annen stat, jf. sktl. § 2-3 åttende ledd.

Selskaper mv. som er hjemmehørende på Svalbard anses ikke hjemmehørende i utlandet ved anvendelsen av reglene om kildeskatt, jf. sktl. § 2-35 annet ledd bokstav a annet punktum.

1.3.2 Selskaper og innretninger hjemmehørende i annen EØS-stat (fritaksmetoden)

Utenlandske selskaper og innretninger er omfattet av fritaksmetoden som subjekt, dersom selskapet er reelt etablert og driver reell økonomisk aktivitet i et EØS-land på tilsvarende vilkår som fastsatt i sktl. § 10-64 bokstav b jf. sktl. § 2-38 første og femte ledd. Dette innebærer at selskapet etter norsk intern rett er fritatt for skatteplikt (kildeskatt) for lovlig utdelt utbytte på aksjer i selskaper mv. hjemmehørende i Norge. Om fritaksmetoden for selskaper hjemmehørende i EØS, se emnet «Fritaksmetoden», pkt. 2.3.

Om endring av skattegrunnlaget og om refusjon ved for mye trukket kildeskatt, se pkt. 6.