5.2 Merkostnader ved opphold utenfor hjemmet

5.2.1 Generelt

Bestemmelsen om skattemessig bosted i sktl. § 3‑1 sjette ledd gir ikke i seg selv rett til pendlergoder. Stortingsrepresentanter kan kreve fradrag for eventuelle merkostnader til bolig og kost etter de vanlige regler, se emnet «Merkostnader – kost og losji ved overnatting utenfor hjemmet».

Stortingsrepresentanter med skattemessig bosted etter sktl. § 3‑1 sjette ledd skal normalt følge reglene for enslige pendlere i de tilfeller der familien ikke har skattemessig bosted samme sted.

Utgangspunktet er at det faktiske antall døgn skatt­yter oppholder seg utenfor det skattemessige bosted legges til grunn. Fradrag for merkostnader til kost gis ikke for tidsrom hvor skatt­yteren til tross for sitt opphold utenfor det skattemessige bosted likevel har felles husholdning med sin ektefelle og barn. Fradrag kan heller ikke gis for de dagene representanten ikke må oppholde seg utenfor hjemmet av hensyn til verv som stortingsrepresentant.

5.2.2 Diettgodtgjørelse/dagpenger

For stortingsrepresentantene som får dekket merutgifter til kost ved opphold utenfor hjemmet, gjelder de vanlige reglene, se emnet «Merkostnader – kost og losji ved overnatting utenfor hjemmet».