17.16 Hytter

17.16.1 Fritaksbehandlede hytter

Om hvilke hytter som skal fritaksbehandles, se emnet «Bolig – utleie (fritaksbehandling)». Eventuelle skattepliktige utleieinntekter fra fritaksbehandlede hytter, se sktl. § 7-2 annet ledd, anses ikke som skogbruksinntekt, og inngår ikke i den inntekten som skal føres på tømmerkontoen.

Om skogskoier, se pkt. 17.30.

17.16.2 Utleiehytter

Utleiehytter skal regnskapsbehandles, se emnet «Bolig – utleie (regnskapsbehandling)».

Inntekten fra korttidsutleie av 1 til 2 hytter som ligger på skogbrukseiendommen, anses som inntekt av skogbruk når utleien ikke anses som egen virksomhet eller inngår i annen virksomhet. Inntekten skal tidfestes etter vanlige regler, og inngår ikke i den inntekten som skal føres på tømmerkontoen, jf. sktl. § 14-81 annet ledd.

Inntekten fra langtidsutleie av 1 til 4 hytter som ligger på skogbrukseiendommen, anses normalt som kapitalinntekt. Inntekten inngår ikke i grunnlaget for beregning av personinntekt i skogbruket og heller ikke i den inntekten som skal føres på tømmerkontoen.

Nærmere om når utleie anses som virksomhetsinntekt, se emnet «Virksomhet – allment».

Utleie av skogskoier som er driftsmiddel i skogbruket, inngår alltid i skogbruksinntekten, Inntekten skal uansett tidfestes etter vanlige regler, og inngår ikke i den inntekten som skal føres på tømmerkontoen, jf. sktl. § 14-81 annet ledd.

17.16.3 Avskrivning

Regnskapsbehandlet hytte kan avskrives dersom det dreier seg om utleie med stadig skifte av leieboere, se emnet «Driftsmiddel – avskrivning på/inntektsføring av saldo», pkt. 16.5.7. Hver hytte avskrives på egen saldo i saldogruppe h. Dette gjelder uavhengig av om hytteutleien anses som inntekt av skogbruk eller som egen virksomhet.