5.2 Utbytte til selskap med deltakerfastsetting

Det skal som utgangspunkt trekkes 25 % kildeskatt på utbytte til et utenlandsk selskap med deltakerfastsetting. Dette har sammenheng med at selskapet med deltakerfastsetting skattemessig ikke anses som eier til utbyttet. Det er derfor den skattemessige statusen til deltakerne som bestemmer hvor høy kildeskattesats som skal brukes. Det utdelende selskapet er ofte ikke kjent med hvor stor del av utbyttet som skal tilordnes den enkelte deltaker i selskapet.

Selskapet kan unnlate å trekke kildeskatt hvis det er på det rene at eierne er omfattet av fritaksmetoden jf. sktl. § 2-38 første og femte ledd, se nærmere pkt. 2.3.1. Er det er på det rene at deltakeren er omfattet av skatteavtale hvor det gjelder en lavere sats, kan trekksatsen reduseres tilsvarende.

Når en deltaker i et selskap med deltakerfastsetting er trukket for mye kildeskatt, kan den fastsatte kildeskatten endres gjennom endringsmelding fra det utdelende selskap, jf. sktfvl. § 9-5, eller ved søknad om refusjon fra skatt­yter selv, jf. sktfvl. § 9-6. Nærmere om gjeldende frister, se pkt. 6.