2.5 Omfanget av skatteplikten til fastlandet

2.5.1 Generelt

Personer som er skattepliktig som bosatt på Svalbard kan bli skattepliktige til fastlandet for visse inntekter og formue. Ved skattleggingen på fastlandet skal vedkommende i utgangspunktet likestilles med personer bosatt i utlandet, se pkt. 2.2. Skatteplikten til fastlandet vil f.eks. omfatte

  • formue i og inntekt av fast eiendom på fastlandet
  • lønn og annen godtgjørelse for arbeid opptjent under midlertidig opphold på fastlandet
  • inntekt av virksomhet på fastlandet

For lønn og annen godtgjørelse er det ikke noe vilkår at lønnen mv. kommer fra arbeidsgiver på fastlandet.

Det gis fradrag på fastlandet for kostnader knyttet til inntekten som skattlegges på fastlandet.

2.5.2 Formue og inntekt skattlagt på Svalbard - unngåelse av dobbeltbeskatning

Personer som er bosatt på fastlandet kan ikke skattlegges på fastlandet for formue og inntekt som er skattlagt på Svalbard, jf. sktl. § 2-35 annet ledd bokstav c.

2.5.3 Ektefeller

Formue/gjeld og inntekt/fradrag tilordnes hver av ektefellene. Ektefeller skattlegges etter de vanlige reglene om sambeskatning av formue og særskilt skattlegging av inntekt, jf. sktl § 2-10, 2-11 og 2-13. Om fordeling av inntekter og fradrag mellom ektefeller, se emnet «Renter av gjeld» og emnet «Ektefeller, registrerte partnere og meldepliktige samboere». Skattlegges ektefellene hver for seg (atskilt) på fastlandet etter sktl. § 2-12, gjelder reglene for enslige skatt­ytere.

2.5.4 Feriepenger

Feriepenger av lønn som er skattlagt på Svalbard, er skattepliktig til Svalbard. Dette gjelder uavhengig av om mottakeren var skattepliktig som bosatt på Svalbard i det tidsrommet feriepengegrunnlaget ble opptjent.

2.5.5 Personfradrag

Personer som er bosatt på Svalbard, og som fortsatt er skattepliktig som bosatt på fastlandet, gis fullt personfradrag i inntekt som skattlegges på fastlandet, jf. sktl. § 15-4 fjerde ledd, se emnet «Personfradrag». Personer som ikke er skattepliktig som bosatt på fastlandet, gis tolvtedels personfradrag i inntekt som skattlegges på fastlandet etter reglene i sktl. § 15-4 femte ledd.

2.5.6 Skatteplikt på latent aksjegevinst mv. ved utflytting til Svalbard

Bestemmelsen i sktl. § 10-70 om skattlegging av latent gevinst på aksjer mv. ved utflytting fra Norge, gjelder også for personer som tar opphold på Svalbard og anses bosatt der, jf. sktl. § 2-35 annet ledd bokstav b. Svalbard likestilles i denne sammenhengen med stat innenfor EØS. Nærmere om reglene for beskatning av latent aksjegevinst mv. ved utflytting, se emnet «Utland – gevinst og tap på aksjer og andeler mv. ved utflytting».

2.5.7 Kildeskatt på utbytte

Reglene om kildeskatt på utbytte fra norske selskaper gjelder ikke for personer som er bosatt på Svalbard, se sktl. § 2-35 annet ledd bokstav a annet punktum, jf. § 10-13.

2.5.8 Kildeskatt på pensjon og uføreytelser

Reglene om kildeskatt på pensjon og uføreytelser mv. som utbetales fra Norge gjelder ikke for personer bosatt på Svalbard, se sktl. § 2-35 annet ledd bokstav a annet punktum, jf. sktl. § 2-3 fjerde ledd. Pensjon og uføreytelser mv. som utbetales fra Norge til personer bosatt på Svalbard, skattlegges på Svalbard etter lønnstrekkordningen. Se for øvrig Prop. 1 LS (2010-2011) pkt. 11.11.

2.5.9 Kildeskatt på lønn

Reglene om kildeskatt på lønn gjelder ikke for personer som er bosatt på Svalbard, se FSFIN § 19-1-1, jf. sktl. § 2-35 annet ledd bokstav a. Personer bosatt på Svalbard kan således ikke være med i kildeskatteordningen for lønn ved midlertidig arbeidsopphold på fastlandet.

2.5.10 Gjeld/gjeldsrenter

Reglene om fradrag for gjeld og gjeldsrenter på fastlandet for personer skattepliktig som bosatt i utlandet, gjelder tilsvarende for personer bosatt på Svalbard, jf. sktl. § 2-35 annet ledd bokstav a. Dette gjelder selv om personen fortsatt er skattepliktig som bosatt på fastlandet. Om disse reglene, se emnet «Utland – formue, gjeld og gjeldsrenter», pkt. 5.2.

2.5.11 Fradrag for gaver etter sktl. § 6-50

Personer som er bosatt på Svalbard, og som fortsatt er skattepliktig som bosatt på fastlandet, har krav på fradrag for gaver til frivillige organisasjoner etter sktl. § 6-50 i inntekten som er skattepliktig til fastlandet. Det er ikke noe krav at skatt­yter må ha positiv alminnelig inntekt. Fradrag for slike gaver kan etablere eller øke et underskudd til fremføring på fastlandet.

2.5.12 Fradrag for tilskudd til vitenskapelig forskning og yrkesopplæring

Personer som er bosatt på Svalbard, og som fortsatt er skattepliktig som bosatt på fastlandet, har krav på fradrag for tilskudd til vitenskapelig forskning og yrkesopplæring etter sktl. § 6-42 i inntekten som er skattepliktig til fastlandet. Det er ikke noe krav om at skatt­yter må ha positiv alminnelig inntekt. Fradrag for slike tilskudd kan etablere eller øke et underskudd til fremføring på fastlandet.

2.5.13 Fradrag for individuell pensjonssparing (IPS)

Personer som er bosatt på Svalbard, og som fortsatt er skattepliktig som bosatt på fastlandet, har krav på fradrag for innbetaling til individuell pensjonsspareavtale og individuell pensjonsforsikringsavtale etter sktl. § 6-47 første ledd bokstav c i inntekten som er skattepliktig til fastlandet. Det er ikke noe krav at skatt­yter må ha positiv alminnelig inntekt. Fradrag for slik innbetaling kan etablere eller øke et underskudd til fremføring på fastlandet.

2.5.14 Minstefradrag

Personer som er bosatt på Svalbard, og som fortsatt er skattepliktig som bosatt på fastlandet, gis minstefradrag i inntekten som skattlegges på fastlandet, jf. sktl. § 6-30. For personer som har bodd i riket bare en del av året, skal øvre og nedre grense for minstefradraget avkortes etter antall hele eller påbegynte måneder vedkommende har vært bosatt i Norge, se sktl. § 6-32 fjerde ledd og emnet «Minstefradrag», pkt. 2.5.

2.5.15 Boligsparing for ungdom, skattefradrag

Personer som er bosatt på Svalbard, og som fortsatt er skattepliktig som bosatt på fastlandet, har krav på skattefradrag for sparebeløp i boligspareordningen for ungdom (BSU) etter sktl. § 16-10 i fastsatt skatt på fastlandet. Dette gjelder selv om vedkommende samtidig er skattepliktig som bosatt på Svalbard. Personer som ikke er skattepliktig som bosatt på fastlandet, har ikke krav på slikt fradrag ved midlertidig arbeidsopphold på fastlandet.

2.5.16 Lønn fra den norske stat

Personer som arbeider på Svalbard med lønn fra den norske stat, kan ikke skattlegges på fastlandet for inntekt som er skattlagt på Svalbard. Dette gjelder selv om vedkommende er bosatt på fastlandet, jf. sktl. § 2-35 annet ledd bokstav c.

Personer som er bosatt på Svalbard, men ikke på fastlandet og som reiser direkte fra Svalbard til tjeneste for den norske stat utenfor norsk territorium, skal betale trinnskatt, trygdeavgift og fellesskatt til staten på lønn fra den norske stat opptjent utenfor Svalbard, se sktl. § 2-3 første ledd bokstav g, jf. § 2-36 tredje ledd og SSV. § 3-5 annet ledd. Nærmere om dette, se emnet «Utland – lønnsinntekter og pensjonsinntekter mv.», pkt. 1.2.4.

2.5.17 Underskudd og underbalanse

Underskudd i alminnelig inntekt på Svalbard kan ikke kreves fradratt i alminnelig inntekt på fastlandet. Se også URD 9. desember 2010 (Oslo tingrett) i Utv. 2011/79 (Avinor AS). Tilsvarende gjelder for underbalanse på formue. Se Innst. O. nr. 2 (1996-97) pkt. 5.3.3.2.2 og 8.2, samt Besl. O. nr. 29 (1997-98).