3.4 Sjøfolk

3.4.1 Intern rett, generelt

Om skattleggingen av norske sjøfolk, se emnet «Sjøfolk».

Skatteplikten for utenlandske sjøfolk mv. på norske skip, herunder skip registrert i Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS), reguleres av sktl. § 2-3 første ledd bokstav h og av petroleumsskatteloven. Skatteplikten reguleres av sktl. § 2-3 første ledd bokstav h også når skipet går mellom havner i Norge.

3.4.2 Intern rett, bosatt utenfor Norden

Personer bosatt utenfor Norden er i følge sktl. § 2-3 første ledd bokstav h skattepliktig til Norge for inntekt om bord på skip registrert i Norsk Ordinært Skipsregister (NOR) såfremt vedkommende er ansatt i tjeneste

  • hos rederiet, eller
  • hos norsk arbeidsgiver som driver virksomhet om bord.

Personer bosatt utenfor Norden som er ansatt på skip registrert i Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS) er ikke skattepliktig for sin hyreinntekt, jf. sktl. § 2-3 første ledd bokstav h nr. 3. Utfører skipet oppdrag på den norske kontinentalsokkelen, er hyreinntekten likevel skattepliktig etter petroleumsskatteloven.

Norske sjøfolk (norske statsborgere) som oppgir at de har flyttet til land utenfor Norden, vil bare omfattes av skattefritaket dersom de ikke lenger anses skattepliktig som bosatt i Norge, se emnet «Utland – skattemessig bosted».

3.4.3 Intern rett, bosatt i andre nordiske land

Personer bosatt i Norden (utenfor Norge) er i følge sktl. § 2-3 første ledd bokstav h nr. 1 og 2 skattepliktige til Norge for inntekt som ansatt

  1. i tjeneste i rederiet om bord på norsk skip registrert i Norsk Ordinært Skipsregister (NOR) eller Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS)
  2. om bord på skip registrert i NOR eller NIS i tjeneste hos norsk eller utenlandsk arbeidsgiver som driver virksomhet om bord
  3. i tjeneste på utenlandsregistrert fartøy
    • som eies eller drives av norsk rederi, eller
    • hos norsk rederi eller hos norsk arbeidsgiver som driver virksomhet om bord på slikt fartøy.

3.4.4 Skatteavtale

Lønnsinntekt av arbeid utført om bord på skip i nasjonal fart følger reglene i NSA art. 15 nr. 1 og 2.

De enkelte skatteavtalene vil normalt ha egne bestemmelser som gjelder sjøfolk i internasjonal fart, se NSA art. 15 nr. 3. Hvilken stat som etter inngåtte skatteavtaler er tillagt beskatningsretten, og hvilke kriterier som er lagt til grunn for dette, varierer fra skatteavtale til skatteavtale. Løsningen av konkrete tilfeller må derfor finnes i den aktuelle avtalen.

Etter NSA kan lønnsinntekt opptjent om bord på dansk, finsk, færøysk, islandsk, norsk eller svensk skip i internasjonal fart skattlegges i den stat hvis nasjonalitet skipet har, se art. 15 nr. 3. Skip som er befraktet på bareboat basis av et rederi i et nordisk land likestilles med skip som er registrert i vedkommende land. Inntekten skal også skattlegges i bostedslandet, og det skal gis kreditfradrag for ev. skatt betalt i flaggstaten. Nærmere om unngåelse av dobbeltbeskatning etter kreditmetoden, se emnet «Utland – unngåelse av dobbeltbeskatning», pkt. 4.

For personer bosatt i Norge skal også lønnsinntekt opptjent på skip registrert i Dansk Internasjonalt Skipsregister (DIS) skattlegges i Norge, selv om det ikke er betalt noen skatt i Danmark som det kan gis kreditfradrag for.

Inntekt av hyre (lønn) og mannskapslott (virksomhetsinntekt) på fiske-, selfangst- og hvalfangstfartøy er skattepliktig til det landet arbeidstakeren er bosatt, jf. NSA art. 15 nr. 4 b).