6.2 Endringer i skatteavtalene som følge av MLI

MLI inneholder flere bestemmelser som er minstestandarder. Disse bestemmelsene må alltid inngå i valget av hvilke bestemmelser som skal endres gjennom MLI. Minstestandardene omfatter skatteavtalens fortale (preambel), bestemmelser for å hindre misbruk av skatteavtalen og bestemmelsen om gjensidig avtaleprosedyre. I tillegg inneholder MLI en rekke bestemmelser som statene står fritt til å velge. Skatteavtalen vil bare bli endret når begge statene har gjort samme valg.

Skatteavtalens fortale endres slik at det uttrykkelig fremgår at formålet med skatteavtalen er både å hindre dobbeltbeskatning, og ikke å åpne for dobbelt ikke-beskatning eller redusert beskatning ved skatteunndragelse eller skatteomgåelse.

Minstestandarden som sier at skatteavtalen skal ha en bestemmelse for å motvirke misbruk av skatteavtalen, kan gjennomføres på flere måter. Norge har valgt å ta inn en PPT-bestemmelse (Principal Purpose Test) i de skatteavtalene som endres ved MLI. Norge har også gjort kjent at å ha bare PPT er et midlertidig tiltak og at Norge ønsker å inkludere en LoB-bestemmelse (Limitation on Benefits), i tillegg til eller til erstatning for PPT-bestemmelsen, gjennom bilaterale forhandlinger.

Har det andre landet valgt en forenklet LoB-bestemmelse, vil den også gjelde for Norge.

Den nordiske skatteavtalen har en PPT-bestemmelse i art. 26 nr. 4.

Bestemmelsen om gjensidig avtaleprosedyre vil bli endret når den ikke er i samsvar med standarden. Noen skatteavtaler vil bli endret slik at skatt­yter kan anmode om en gjensidig avtaleprosedyre både i bostedslandet og kildelandet.

Det må alltid undersøkes konkret hvilke bestemmelser i MLI som gjelder overfor den andre staten. Informasjon om hvilke bestemmelser statene har valgt er tilgjengelig på OECDs hjemmeside. Finansdepartementet utarbeider sammenstillinger av teksten i den enkelte skatteavtale og MLI, se Finansdepartementets hjemmeside fin.dep.no.