3.1 Valutagevinst og -tap på fordringer og gjeld i virksomhet

Gevinst på fordringer og gjeld i virksomhet er alltid skattepliktig. Som hovedregel er tap fradragsberettiget, men for selskaper som faller inn under fritaksmetoden gjelder det etter sktl. § 6-2 tredje ledd unntak for tap hvor skyldneren er et nærstående selskap, se emnet «Fordringer», pkt. 8.2. Om hva som er tap i virksomhet, se emnet «Fordringer», pkt. 8.3.

Sammenslåingsprinsippet gjelder ved realisasjon av fordringer i utenlandsk valuta som er eid i virksomhet. Det betyr at dersom gevinsten/tapet på fordringen er skattepliktig/fradragsberettiget, inngår valutaelementet i den skattepliktige gevinsten eller det fradragsberettigede tapet på fordringen. Dersom fordringstapet ikke er fradragsberettiget som følge av avskjæringsregelen i sktl. § 6-2 tredje ledd, blir heller ikke ev. valutaelement fradragsberettiget.

I noen tilfeller kan valutaelementet på fordringen ha blitt skattlagt/fradragsført før den ble realisert, se pkt. 4.3 for urealiserte langsiktige fordringer og pkt. 4.2 for urealiserte kortsiktige fordringer. Når den langsiktige fordringen realiseres skal tidligere skattlegging/fradragsføring av urealisert gevinst/tap nullstilles. Samtidig gjennomføres skattlegging/fradragsføring av den realiserte langsiktige fordringen, jf. beskrivelsen ovenfor. Når den kortsiktige fordringen realiseres skal den regnskapsmessige føringen også bli lagt til grunn skattemessig.