8.2 Frivillig uttreden

Skatt­yter kan i stedet for kildeskatteordningen velge å bli skattlagt etter skattelovens alminnelige regler, jf. sktl. § 19-6. Et slikt valg er bindende for skatt­yter for det aktuelle inntektsåret og kan ikke reverseres.

Skatt­yter kan når som helst i løpet av inntektsåret velge å tre ut av ordningen og i stedet bli skattlagt etter skattelovens alminnelige regler, jf. FSFIN § 19-6-1 første ledd. Et slikt valg tas ved å søke om skattekort for skattlegging etter skattelovens alminnelige regler. Skatt­yter som velger å tre ut i løpet av inntektsåret, må levere skattemelding etter sktfvl. § 8-2.

Skatt­yter kan også tre ut av kildeskatteordningen etter utløpet av det inntektsåret kildeskatten er fastsatt for, jf. FSFIN § 19-6-1 andre ledd. Et slikt valg må tas innen tre år etter utløpet av inntektsåret kildeskatten er fastsatt for. Skatt­yter som velger å tre ut etter inntektsårets utløp, må levere skattemelding etter sktfvl. § 8-2. Skatt­yter vil motta en forhåndsutfylt skattemelding dersom skattemyndighetene tidsnok får opplysninger om skatt­yterens valg. Dersom skatt­yter ikke mottar en forhåndsutfylt skattemelding, må han levere "Skattemelding for person som ikke har mottatt forhåndsutfylt skattemelding" (RF-1281).

Dersom skatt­yter ikke har gitt skattemyndighetene beskjed om et slikt valg innen fristen, faller valgmuligheten bort.

Skatt­yter som har valgt skattlegging etter skattelovens alminnelige regler, kan ikke tre inn i kildeskatteordningen innenfor samme inntektsår, jf. FSFIN § 19-6-1 tredje ledd.

Skatt­yter som ønsker å påberope seg at en inntekt som er skattepliktig til Norge etter intern rett ikke er skattepliktig til Norge etter skatteavtale, må velge å tre ut av kildeskatteordningen og få spørsmålet om skatteplikt vurdert etter skattelovens alminnelige regler og skatteavtalens bestemmelser.