5 Revisors plikter

Revisor har i utgangspunktet plikt til å bekrefte den revisjonspliktiges næringsoppgave. Ved sin bekreftelse innestår revisor for at de regnskapsmessige opplysninger som gis i næringsoppgaven er de samme som fremgår av regnskapet og at de er omfattet av revisjonshandlinger gjennomført i overensstemmelse med lov, forskrift og god revisjonsskikk, jf. revisorloven kap. 9, og at det ikke er avdekket vesentlige feil eller mangler.

Oppdager revisor, etter at beretningen/næringsoppgaven er bekreftet, forhold som ville ført til at han ikke ville ha bekreftet denne, skal han trekke tilbake bekreftelsen overfor skattemyndighetene.

Revisor har plikt til å trekke seg fra et oppdrag om lovfestet revisjon når revisoren under sitt arbeid har påpekt vesentlige brudd på gjeldende lovkrav, og den reviderte ikke iverksetter tiltak for å rette på forholdene, se revisorloven § 9-6 første punktum. Revisor har ellers bare rett til å trekke seg fra oppdraget hvis han ikke gis mulighet til å oppfylle sine plikter etter revisorloven eller det foreligger andre særlige grunner, se revisorloven § 9-6 annet punktum. Revisor skal varsle den reviderte i rimelig tid før han trekker seg, se revisorloven § 9-6 tredje punktum, En revisor som har trukket seg, skal uten ugrunnet opphold gi melding til Foretaksregisteret, se revisorloven § 9-6 fjerde punktum. Nærmere om revisors plikter i forbindelse med kontroll av skatter av avgifter, se attestasjonsstandarden «SA 3801 Revisors kontroll av og rapportering om grunnlag for skatter og avgifter», publisert på revisorforeningen.no.

Se også SKD-melding 7/2016 Revisors plikter i forbindelse med signering av næringsoppgave og kontrolloppstilling over bokførte og innberettede lønnsopplysninger mv. Denne meldingen omhandler omfanget og innholdet av revisors signering av oppgaver til Skatteetaten.