Oppsettende virkning av klage

Definisjonen av oppsettende virkning i forvaltningsretten er at man venter med å iverksette et vedtak til klagefristen er utløpt, eventuelt til en klage over vedtaket er endelig avgjort.

En klage har imidlertid ikke automatisk oppsettende virkning. Derimot kan underinstansen, klageinstansen eller annet overordnet organ etter fritt skjønn beslutte at vedtaket ikke skal iverksettes før klagefristen er ute eller klagesaken er avgjort, jf. fvl. § 42.

Når et vedtak kan tenkes iverksatt til ugunst for parten før klagesaken er avgjort, skal parten(e) orienteres om adgangen til å anmode om oppsettende virkning, jf. fvl. § 27 samtidig som vedkommende underrettes om vedtaket.

I folkeregistreringssaker er det imidlertid fast forvaltningspraksis at man ikke iverksetter et vedtak av eget tiltak der umiddelbar iverksettelse vil være i strid med parten(e)s interesse(r), med andre ord at man må regne med at vedtaket kan bli påklaget.

Derimot iverksettes vedtaket umiddelbart når folkeregistermyndigheten registrerer en opplysning i Folkeregisteret på bakgrunn av melding fra den enkelte. Bakgrunnen for at det ikke gis oppsettende virkning i slike tilfeller, er at registreringen er basert på en persons melding eller påstand, og at det i utgangspunktet ikke vil være grunn til å tro at det foreligger uenighet rundt slik melding/påstand.

Det gis heller ikke oppsettende virkning når en flyttemelding er avslått, da det her ikke er tale om noen iverksettelse.