Annet ledd

Generelt

Det er gitt forskrifter til bestemmelsen. Forskriften er tatt inn nedenfor. Se for øvrig omtale av fregforskr. § 10-7-3 (Særskilt om bostedsattest) under Bostedsattesters innhold, og omtale av fregforskr. § 10-7-4 (Særskilt om fødselsattest) under fregl. § 10-7 første ledd Bokstav b: fødselsattest.

§ 10-7-1. Krav om og utlevering av attester

§ 10-7-1. Krav om og utlevering av attester

Attester kan bare utstedes etter begjæring fra den person attesten gjelder, norsk offentlig myndighet eller vedkommendes verge, dersom det faller inn under vergens oppdrag. Likeledes kan attest utstedes til ektefelle, registrert partner eller en av de nærmeste slektninger når det angis et begrunnet behov. Nekter skattekontoret å utstede attest, kan avgjørelsen påklages til Skattedirektoratet.

Attest kan bare utleveres til den som har krav på å få den utstedt. Skal attesten sendes som post, må det skje til den bosteds- eller postadresse vedkommende er registrert med i Folkeregisteret.

Utenlandsk myndighet kan ikke kreve å få utstedt fødselsattest. Begjæring om attest fra en utenlandsk myndighet skal oversendes Skattedirektoratet som i særlige tilfeller kan utstede attest.

Første ledd

Generelt

Attesten kan bare utstedes etter begjæring fra den personen attesten gjelder, norsk offentlig myndighet eller vedkommendes verge, dersom det faller inn under vergens oppdrag, jf. fregforskr. § 10-7-1 første ledd. Etter andre punktum kan slik attest også utstedes til ektefelle, registrert partner eller en av de nærmeste slektninger, forutsatt at vedkommende slektning kan godtgjøre at vedkommende har et begrunnet behov for attesten. Se Nærmere om begrunnet behov etter § 10-7-1 første ledd andre punktum. Vurderingen av «nærmeste slektninger» må ses i relasjon til den tilknytning rekvirenten har til den personen som attesten gjelder. Det må være en av dem som står vedkommende nærmest. Normalt bør man ikke gå lenger enn til foreldre, barn og søsken. Attesten kan bare utleveres til den som har krav på å få den utstedt, jf. fregforskr. § 10-7-1 Annet ledd.

Barn fra tolv års alder kan bestille bostedsattest for seg selv. Se fregl. § 10-7 første ledd Bokstav a: bostedsattest.

Barn fra 12 års alder kan selv bestille kort fødselsattest. Attest med foreldrenes navn (lang attest) kan man få fra man er myndig. Se fregl. § 10-7 første ledd Bokstav b: fødselsattest.

Hvem som kan få prøvingsattest følger av el. kapittel 1 og bestemmelsene for hvem som kan inngå ekteskap. Se fregl. § 10-7 første ledd Bokstav c: prøvingsattest jf. ekteskapsloven § 10.

Nærmere om begrunnet behov etter § 10-7-1 første ledd andre punktum

Det følger av fregforskr. § 10-7-1 første ledd annet punktum at det kan utstedes attest til en persons ektefelle, registrerte partner eller nære slektninger dersom det er angitt et begrunnet behov. Definisjonen av «begrunnet behov» ved attestutstedelse er den samme som den som er gitt i fregforskr. § 10-1-1 Annet ledd. Begrunnet behov er etter fast og langvarig forvaltningspraksis å forstå som ivaretagelse av lovmessige rettigheter eller plikter overfor samfunnet. Det ligger i dette at den som søker om attesten må kunne dokumentere at han skal ivareta sine lovmessige rettigheter eller plikter. At den som anmoder om attesten skal bidra til å ivareta andres lovmessige rettigheter, faller utenfor adgangen til å utstede attest. Kravet om begrunnet behov knytter seg både til en ektefelle og til andre nærmere slektninger.

En som er fratatt foreldreansvaret til et barn, vil altså etter denne regelen kunne få utstedt fødselsattest på barnet sitt når han/hun har et begrunnet behov, dvs. at attesten skal være nødvendig for at personen uten foreldreansvar skal kunne ivareta sine egne rettigheter eller oppfylle sine plikter, jf. fregforskr. § 10-7-1 første ledd annet punktum jf. fregforskr. § 10-1-1 Annet ledd. Det skal imidlertid svært mye til for å oppfylle dette kravet i et slikt tilfelle.

For bostedsattest med familie er det i tråd med ovennevnte, fast praksis at slik attest utskrives med alle i familien uten at det kreves at det oppgis et begrunnet behov, så lenge attesten utstedes etter begjæring fra den person attesten gjelder. Som det fremgår av fregforskr. § 10-7-3. Særskilt om bostedsattest kan en bostedsattest bare ha opplysninger om personers eller husstanders registrerte bostedsadresse. Det vil da utstedes en attest på alle i husstanden som har en familierelasjon, herunder den man er gift med og egne barn under 18 år. Særkullsbarn og eventuelle andre medlemmer av husstanden (au pair, barn over 18 år eller andre) omfattes imidlertid ikke.

Eksempel på hva som vil falle inn under andres lovmessige rettigheter eller plikter er en fars søknad om kommunal omsorgsbolig. Søknad om omsorgsbolig knytter seg til hans rettigheter. Barna hans kan dermed ikke få utstedt bostedsattest til dette formål da det er fars lovmessige rettigheter som skal ivaretas, og ikke barnets. Attest kan likevel utstedes dersom barnet kan fremlegge fullmakt signert av far.

Et eksempel på hva som vil falle inn under egne lovmessige rettigheter eller plikter er en persons søknad om utenlandsk statsborgerskap i en stat der det kreves at søkeren fremlegger sine foreldres fødselsattester.

Annet ledd

Attest kan kun utleveres mot forevist legitimasjon. Dersom attesten skal sendes i posten, må den sendes til vedkommendes folkeregistrerte bosteds- eller postadresse. Fødselsattester for mindreårige der foreldrene har felles foreldreansvar (se temakapittel Familie) skal sendes til den av foreldrene som har bestilt attesten. Av hensyn til sikkerheten og notoriteten kan attesten ikke sendes pr. e-post. Legitimasjon anses forevist ved innlogging i egen Altinn profil med elektronisk signatur.

Dersom attesten skal sendes til en utenlandsk postadresse, må dette være den adresse vedkommende er registrert med som postadresse i Folkeregisteret.

Det kreves ikke at vedkommende selv skal henvende seg personlig til folkeregistermyndigheten. Vedkommende kan begjære attest ved fullmektig, men i så fall må fullmaktsforholdet dokumenteres. En advokats begjæring - muntlig eller skriftlig - i egenskap av prosessfullmektig for vedkommende kan godtas. Dersom attesten leveres ut over skranken, må legitimasjon forevises.

Tredje ledd

§ 10-7-2. Generelt om hva attester skal inneholde mv.

§ 10-7-2. Generelt om hva attester skal inneholde mv.

Attesten skal skrives ut på særskilt skjema fastsatt av Skattedirektoratet. Foruten vedkommendes nåværende fulle navn og fødselsdato, skal identifikasjonsnummer tas med i attesten.

Attesten skal være påført sted og dato for utstedelse og registermyndighetens riksvåpenstempel.

Første ledd

Andre ledd

Etter fregforskr. § 10-7-2 annet ledd skal attesten skal være påført sted og dato for utstedelse og folkeregistermyndighetens riksvåpenstempel.

Riksvåpenstempelet brukes for følgende attester:

  • utstedelse av bostedsattest
  • utstedelse av fødselsattest
  • utstedelse av prøvingsattest
  • attest til bruk for ekteskapsinngåelse etter utenlandsk rett
  • utstedelse av vigselsattest

For fødselsattester er det krav om at attestene skal underskrives jf. fregforskr. § 10-7-4. Særskilt om fødselsattest siste ledd. For bostedsattester følger det av fast og langvarig forvaltningspraksis at også disse attestene underskrives.

§ 10-7-3. Særskilt om bostedsattest

§ 10-7-3. Særskilt om bostedsattest

I tillegg til opplysninger som nevnt i § 10-7-2 kan bostedsattesten bare ha opplysninger om personers eller husstanders registrerte bostedsadresse og om hvor lenge de har vært registrert som bosatt på denne adresse, i kommunen og i Norge, såfremt Folkeregisteret har tilstrekkelige opplysninger om dette.

Bestemmelsen er omtalt under kapittelet om fregl. § 10-7 første ledd Bokstav a: bostedsattest.

§ 10-7-4. Særskilt om fødselsattest

§ 10-7-4. Særskilt om fødselsattest

Fødselsattest kan utstedes til enhver person som er født i Norge etter 31. desember 1982. Det kan også utstedes fødselsattest til personer som er født i Norge og som er eller har vært folkeregistrert som bosatt i Norge mellom 2. desember 1946 og 31. desember 1982.

Fødselsattest kan utstedes til personer som er adoptert i Norge og som er eller har vært registrert som bosatt etter 2. desember 1946. Det kan også utstedes fødselsattest til personer som er adoptert i utlandet etter 1. juli 1981 dersom det er registrert melding fra statsforvalteren om at den utenlandske adopsjonen er gyldig i Norge med samme rettsvirkning som for norsk adopsjon.

I tillegg til opplysninger som nevnt i § 10-7-2 skal fødselsattesten angi fødekommune.

Attesten kan også, i tillegg til opplysninger som nevnt ovenfor, angi foreldrenes navn. Ellers gjelder følgende regler for slik attest:

  • I de tilfeller navnet er endret, skal det gis opplysning om endringen har skjedd ved bevilling/melding, når bevillingen/meldingen er gitt og av hvilken myndighet. Foreldrene skal føres opp med det navn de hadde på fødselstidspunktet til den person attesten gjelder.
  • Dersom Folkeregisteret ikke har opplysning om et eller flere av foreldrenes navn, skal det stå «ikke meldt» i de felt på attesten dette gjelder.

Attesten skal underskrives av den som registermyndigheten har gitt fullmakt.

Bestemmelsen er omtalt under kapittelet om fregl. § 10-7 første ledd Bokstav b: fødselsattest.