Første ledd

Generelt

Etter fregl. § 6-2 skal den som kommer fra utlandet for å bosette seg eller for å oppholde seg her i minst seks måneder, personlig melde seg for folkeregistermyndigheten, dvs. ett av kontorstedene som er utpekt til å foreta ID-kontroller, og levere flyttemelding. Dette gjelder også ved innflytting fra annet nordisk land, se art. 2 nr. 1 i internordisk overenskomst om flytting. Fristen for personlig å melde seg for folkeregistermyndigheten er som hovedregel innen åtte dager etter innreisen. Det må vises frem gyldig pass eller annet godkjent legitimasjonsdokument som viser navn, fødselsdato, kjønn og statsborgerskap og er utstyrt med bilde av vedkommende. Alle som omfattes av samme flyttemelding må uten unntak møte personlig. Norske statsborgere er ikke fritatt fra fremmøte- og legitimasjonsplikten ved innflytting. Gjennomført og godkjent ID-kontroll ved personlig oppmøte vil gi identitetsgrunnlagsstatus «kontrollert», jf. fregforskr. § 3-2-1. Grunnlaget for registrert identitet.

Det er gjort to unntak fra regelen om meldeplikt i fregl. § 6-2. Disse unntakene er inntatt i fregforskr. § 6-5-4. Unntak fra meldeplikt til skattekontoret ved innflytting.

Når det gjelder utenlandsk statsborger som ved innreisen til Norge har registreringsplikt eller meldeplikt til utlendingsmyndighetene, er disse unntatt fra meldeplikten som følger av fregl. § 6-2, jf. fregforskr. § 6-5-4. Unntak fra meldeplikt til skattekontoret ved innflytting. Unntaket gjelder i de tilfeller utlendingsmyndighetene har kontrollert og fastsatt vedkommendes identitet og oversender de opplysninger registermyndigheten har fastsatt. Se nærmere om dette i kapittelet om fregl. § 4-2, Oppholdstillatelse etter tredjelandsregelverket.

For personer omfattet av EØS-regelverket i direktiv 2004/38/EF, jf. utlendl. kapittel 13, er fristen for å personlig melde seg for folkeregistermyndigheten tre måneder og åtte dager etter innreise, jf. fregforskr. § 6-5-4 Annet ledd. For nærmere beskrivelse av hvem som kan påberope seg opphold etter EØS-regelverket, se i kapittelet om fregl. § 4-2, Oppholdsrett etter EØS-regelverket.

For nærmere om hvem som kan undertegne melding om innflytting, se fregl. § 6-1. Flyttemelding Merk likevel følgende: Melding om innflytting skal være underskrevet av den som har meldeplikt etter loven eller den som den meldepliktige har gitt fullmakt. For de tilfeller der familien flytter samlet til Norge, skal hver ektefelle underskrive melding om innflytting på egne vegne, jf. folkeregisterloven § 6-2, kf. folkeregisterforskriften. § 6-5-1. Barn over 18 år må signere på flyttemeldingen, selv om de innflytter sammen med familien.

I fregforskr. §§ 6-5-1 til 6-5-4 er det gitt utfyllende regler. Se fregforskr. § 6-5-1. Krav til flyttemelding, § 6-5-2. Flytte- og registreringsdato, § 6-5-3. Manglede melding om flytting og § 6-5-4. Unntak fra meldeplikt til skattekontoret ved innflytting.

Om vilkårene for at en person skal registreres som bosatt i Norge, se fregl. kapittel Kapittel 4 Hvem som skal regnes for å være bosatt i Norge.

Spesielt om innflytting av mindreårige barn

Nærmere om hvem som kan melde innflytting for person under 18 år, se fregforskr. § 6-5-1 Tredje ledd.

Innflytting – sperret adresse

Dersom den eller de som melder innflytting ber om sperret adresse, skal vedkommende henvises til lokalt politi for å søke om sperret adresse. Det er politiet eller barnevernet som har myndighet til å beslutte sperring (gradering) av adresse, jf. fregl. § 10-4. Graderte opplysninger.

Der politiet eller barnevernet har besluttet at innflytter skal ha sperret adresse, skal innflytter som ikke er unntatt meldeplikten etter fregl. § 6-2. Melding om innflytting, jf. fregforskr. § 6-5-4. Unntak fra meldeplikt til skattekontoret ved innflytting, møte på ett av folkeregistermyndighetens kontorsteder som er utpekt til å foreta ID-kontroller for å gjennomføre slik kontroll. Det er kun ID-kontroll som skal gjennomføres, all øvrig håndtering av saken gjøres av politi/barnevern og Skattedirektoratet.

Dersom det lokale politidistriktet har avslått sperret adresse, skal politiet henvise personen til folkeregistermyndigheten for å melde innflytting som da behandles av folkeregistermyndigheten på vanlig måte.