B-19-2.2 Eier av bolig kan ikke få BSU-fradrag

Det gis ikke BSU-fradrag når skattyteren per 31. desember i inntektsåret helt eller delvis eier primær- eller sekundærbolig. Dette gjelder både direkte og indirekte eie, jf. sktl. § 16‑10 første ledd tredje og fjerde punktum. Indirekte eie foreligger hvor boligen eies gjennom en annen enhet, f.eks. borettslag eller aksjeselskap og eierposisjonen gir skattyteren kontroll eller disposisjonsrett over boligen.

Skattyter som eier bolig kan heller ikke opprette BSU-konto.

Det er de reelle eierforholdene som legges til grunn, se emnet «Eierbegrepet». Dette gjelder også mellom ektefeller. Ved ekteskapelig felleseie hvor den ene ektefellen er reell eneeier av hele den felles boligen, vil felleseiet i seg selv ikke medføre at den andre ektefellen anses å eie bolig. Ektefellen som ikke eier bolig, kan derfor inngå avtale om BSU og få BSU-fradrag. Vanligvis kan man gå ut ifra at de reelle eierforholdene er i samsvar med de formelle eierforholdene som fremgår av grunnboken. Om betydningen for ektefeller, se også pkt. 3.2.

BSU-fradrag kan gis til skattytere som bare eier fritidsbolig. Skillet mellom bolig og fritidsbolig må vurderes ut fra boligens karakter/særtrekk, på samme måte som ved formuesbeskatningen, se emnet «Bolig – formue», pkt. 2.5.

Eierskap til bolig i utlandet vil også avskjære BSU-fradrag, på tilsvarende måte som om boligen lå i Norge. Derimot vil eierskap til fritidsbolig i utlandet, ikke avskjære BSU-fradrag.

Vurderingen av om skattyteren eier bolig skal tas ut fra situasjonen 31. desember i inntektsåret. Avgjørende er om skattyter på dette tidspunktet har blitt eier i privatrettslig forstand, se emnet «Eierbegrepet», pkt. 9. I tilfeller der det bygges ny bolig anses skattyteren for å være eier fra det tidspunktet boligen er ferdigstilt (ferdigattest) eller tatt i bruk.

Skattyter som har opprettet BSU-konto før ervervet, mister retten til BSU-fradrag fra og med det året boligen erverves og så lenge vedkommende eier bolig. Dersom skattyteren kvitter seg med boligen, kan skattyter som ikke har disponert over midlene på kontoen, fortsette sparingen med rett til skattefradrag. Skattyter som ikke har hatt BSU-konto tidligere, kan opprette BSU-konto.

Eksempel
Skattyter foretar innskudd på BSU-kontoen sin i januar, kjøper seg bolig i februar (uten å benytte innskuddet på BSU-kontoen) og selger boligen sin i november. Skattyter kan få BSU-fradrag det aktuelle året dersom de øvrige vilkårene er oppfylt.

Skattyteren er på vanlig måte ansvarlig for å opplyse om eierforholdet, selv om den forhåndsutfylte skattemeldingen ikke har fanget opp at skattyteren eier egen bolig ved årsskiftet, jf. sktfvl. § 8‑1.