R-2-6.2 Mulighet for reparasjon ved brudd på vilkårene i rederiskatteordningen

R-2-6.2.1 Realisasjon av kvalifiserende eiendeler

Dersom selskapet realiserer kvalifiserende eiendeler slik at vilkårene for å skattlegges etter rederiskatteordningen ikke lenger er oppfylt, kan selskapet fortsette innenfor rederiskatteordningen, dersom selskapet anskaffer ny kvalifiserende eiendel innen ett år etter realisasjonen, jf. sktl. § 8‑11 femte ledd. Om reinvestering innen ettårsfristen, se pkt. 2.2.21.

R-2-6.2.2 Brudd som kan/ikke kan rettes

Ifølge sktl. § 8‑17 tredje ledd anses selskapet ikke for å ha trådt ut av ordningen hvis det foreligger brudd på sktl. § 8‑11 og § 8‑13 første og annet ledd og vilkårsbruddet rettes innen to måneder etter at bruddet oppsto. Dette gjelder

  • kravet om lovlige eiendeler i sktl. § 8‑11
  • flaggkravet etter sktl. § 8‑11 åttende ledd
  • kravet til virksomhet og arbeidsinnsats etter sktl. § 8‑13 første og annet ledd

Består bruddet i at selskapet har ervervet ulovlige eiendeler etter sktl. § 8‑11, kan selskapet innenfor fristen kvitte seg med disse. Foreligger det brudd på flaggkravet, må selskapet sørge for å øke andelen av den EØS-registrerte nettotonnasjen.

Foreligger det brudd på kravet til lovlig virksomhet eller arbeidsinnsats i sktl. § 8‑13 første eller annet ledd, kan selskapet opphøre med den ulovlige virksomheten, eller korrigere aktiviteten hvis denne er for omfattende i forhold til det som er lovlig aktivitet innenfor rederiskatteordningen.

Har selskapet brutt vilkåret i sktl. § 8‑13 tredje ledd om at selskapet ikke kan ha inntekt som oppebæres ved drift av entreprenørskip når slik virksomhet omfattes av petroleumsskatteloven § 1, er det ikke adgang til å rette opp dette bruddet. Ved et slikt brudd må selskapet tre ut av ordningen fra og med det år vilkåret brytes. Det samme gjelder brudd på prosentkravene i sktl. § 8‑13 åttende og niende ledd om maks andel tonnasje som kan leies ut på bareboat-vilkår. Det er heller ikke adgang til å rette opp brudd på bestemmelsen i sktl. § 8‑13 tiende ledd om andel tonnasje som er leid inn på time charter- eller voyage charter-vilkår, jf. sktl. § 8‑17 tredje ledd, sjette og syvende punktum.

Brudd på konsernvilkåret i sktl. § 8‑12 foreligger hvor ett eller flere konsernselskaper har valgt rederibeskatning, mens andre ikke har gjort det.

R-2-6.2.3 Brudd i underliggende selskap

Tomånedersfristen gjelder også hvor et brudd som kan rettes oppstår i underliggende selskaper, dvs. underliggende aksjeselskap, allmennaksjeselskap, selskap med deltakerfastsetting eller NOKUS. Har ikke det underliggende selskapet rettet feilen innen tomånedersfristen, anses aksjene/andelene som ulovlige eiendeler for eierselskapet. Oppfylles ikke fristen, må eierselskapet tre ut av ordningen fra og med det året bruddet i det underliggende selskapet oppsto.

Hvis et underliggende aksje-/allmennaksjeselskap, selskap med deltakerfastsetting eller NOKUS har realisert kvalifiserende eiendeler slik at vilkårene for skattlegging etter rederiskatteordningen ikke lenger er oppfylt for dette selskapet, anses aksjen/andelen som en lovlig eiendel for eierselskapet, inntil ettårsfristen i sktl. § 8‑11 fjerde eller femte ledd er utløpt for det underliggende selskap. Hvis det underliggende selskapet ikke har oppfylt reinvesteringsplikten innen fristen, blir aksjene/andelene en ulovlig eiendel for eierselskapet når fristen utløper. Eierselskapet får da en frist på to måneder til å kvitte seg med aksjene/andelen. Hvis eierselskapet ikke har andre kvalifiserende eiendeler ved utløpet av ettårsfristen, får eierselskapet ikke noen ytterligere tomånedersfrist til å skaffe seg en ny kvalifiserende eiendel, se sktl. § 8‑17 tredje ledd siste punktum. Selskapet må da tre ut av ordningen fra og med realisasjonsåret.

Eksempel
Mor AS eier 100 % av aksjene i Datter AS. Aksjene i Datter AS er kvalifiserende eiendeler fordi Datter AS eier et skip som er kvalifiserende eiendel i rederiskatteordningen. Datter AS selger skipet 10. april i år 1, og får dermed en frist for reinvestering på ett år fra denne datoen. Dersom fristen ikke overholdes, vil Datter AS falle utenfor rederiskatteordningen og må tre ut med virkning fra 1. januar i år 1. Hvis Mor AS ikke eier andre kvalifiserende eiendeler og heller ikke erverver noen ny kvalifiserende eiendel innen utløpet av ettårsfristen, vil også Mor AS falle utenfor rederiskatteordningen fra 1. januar i år 1. Er Mor AS den 10. april i år 2 eier av en annen kvalifiserende eiendel, vil aksjene i Datter AS likevel være en ulovlig eiendel dersom Datter AS ikke har reinvestert innen 10. april i år 2. Mor AS har da en tomånedersfrist på å rette feilen ved å selge aksjene i Datter AS.

R-2-6.2.4 Nærmere om tomånedersfristen

Tomånedersfristen løper fra det tidspunktet bruddet på vilkårene i rederiskatteordningen oppsto. I tilfeller der bruddet er uvesentlig eller skyldes forhold utenfor selskapets kontroll, anses tomånedersfristen for å løpe fra det tidspunktet selskapet burde ha oppdaget bruddet, jf. sktl. § 8‑17 tredje ledd annet punktum. Ved gjentatte brudd på vilkårene om virksomhet og arbeidsinnsats innenfor ordningen i § 8‑13, første og annet ledd, gjelder ikke tomånedersfristen. Som gjentatt brudd regnes tilfeller hvor et nytt brudd skjer innen tre år regnet fra det tidspunktet forrige brudd ble rettet, jf. sktl. § 8‑17 tredje ledd fjerde punktum. Som eksempler på uvesentlighetsvurderingen fra praksis hos SFS, se Utv. 2011/315 (kontorvedtak), Utv. 2013/422 (skatteklagenemnda) og Utv. 2014/312 (kontorvedtak).

Skattekontoret kan forlenge tomånedersfristen for retting dersom selskapet godtgjør at det vil medføre særlige ulemper å rette bruddet innen fristen, jf. sktl. § 8‑17 annet ledd tredje punktum. Se et eksempel fra praksis ved SFS i Utv. 2018/419 (BFU).

Tomånedersfristen gjelder også for brudd på vilkårene i rederiskatteordningen som forelå allerede på det tidspunktet selskapet trådte inn i rederiskatteordningen, se LRD 22. desember 2015 i Utv. 2016/98 (Borgarting).