T-7-1 Generelt

Begrepet tilsidesettelse benyttes i dette emnet som en fellesbetegnelse for ulike rettsgrunnlag for å fravike skattyters fastsetting, herunder hvordan skattereglene er anvendt ved denne fastsettingen. En ren fravikelse av skattyters faktum omtales ikke som tilsidesettelse i denne sammenheng. Rettsgrunnlagene deles inn i følgende fire grupper

  • Gruppe 1: Fravikelse av skattyters anvendelse av skattereglene på det faktiske forhold. (Det siktes her til andre skatteregler enn de som har som formål skattemessig å sette til side reelle og lovlige disposisjoner ved å gi dem andre skattemessige virkninger enn normalt.) Slik fravikelse innebærer tolking av lovfestede regler og anvendelse av disse på et gitt faktum. Et eksempel er om en transaksjon anses for å oppfylle vilkåret til «realisasjon» i sktl. § 9‑2. Om gruppe 1, se nedenfor.
  • Gruppe 2: Skattemessig tilsidesettelse på grunnlag av den lovfestede omgåelsesregelen i sktl. § 13‑2. Er vilkårene for å anvende denne bestemmelsen oppfylt, kan reelle og lovlige transaksjoner mv. gis andre skattemessige virkninger enn det som følger av de ordinære skattereglene, slik at resultatet blir i samsvar med disposisjonens økonomiske innhold. Omgåelsesregelen benyttes bare til skattyters ugunst. Om omgåelsesregelen i sktl. § 13‑2, se emnet «Tilsidesettelse – omgåelse».
  • Gruppe 3: Bortfall av skatteposisjoner etter sktl. § 13‑3 (tidligere § 14‑90). Etter denne bestemmelsen kan skattyter bli nektet å nyttiggjøre seg bestemte skatteposisjoner etter en fusjon, fisjon eller annen transaksjon, hvis det er sannsynlig at utnyttelsen av skatteposisjonen var det overveiende motiv for transaksjonen. Om bortfall av skatteposisjoner etter sktl. § 13‑3, se emnet «Tilsidesettelse – bortfall av skatteposisjoner».
  • Gruppe 4: Tilsidesettelse etter sktl. § 13‑1, hvor en skattyter har fått redusert sin formue eller inntekt som følge av et interessefellesskap med en annen part i et rettsforhold. Om tilsidesettelse etter sktl. § 13‑1, se emnet «Tilsidesettelse – internprising og interessefellesskap».