10-20.4 § 10‑20 annet ledd – Fastsetting av forfallsterminene

Annet ledd første punktum bestemmer at skattekontoret kan fastsette forfallsterminene når inntekten fordeler seg på en særlig ujevn måte.

Bakgrunnen for bestemmelsen er at det kan virke urimelig med den alminnelige fordeling i fire terminer av forskuddsskatten, når den inntekt skatten skal dekke overveiende blir opptjent til bestemte tider sent i inntektsåret. Skattekontoret kan i slike tilfeller endre forfallstiden for forskuddsskatten, herunder fravike lovens ordning med fire terminer. Det er forutsatt at dette kun skal forekomme som en ren unntaksordning, og at dette ikke skal gis for grupper, men etter en individuell vurdering med grunnlag i søknad fra den enkelte skattyter. Som eksempel kan nevnes personer i landbruksvirksomhet, som får utbetalt produksjonstilskudd eller lignende bare én gang i året, og at utbetalingen da kommer om høsten. Også innenfor fiskerivirksomhet kan det være grunnlag for slik avvikende terminbetaling av forskuddsskatt. Det samme kan gjelde annen typisk sesongbasert virksomhet. Det vil etter Skattedirektoratets syn i utgangspunktet ikke være grunnlag for slike avvikende terminer i de tilfeller skattyter burde kunne planlegge sin skattebetaling. Det samme gjelder dersom den forskuddspliktige har andre forfalte skatte- og avgiftsrestanser, eller har likvide midler som tilsier at det er uproblematisk å betale til opprinnelig forfall.

Dersom skattyter gis anledning til å betale den utskrevne forskuddsskatten til andre tider enn de fire terminene som er fastsatt i § 10‑20 første ledd, bør forfall i utgangspunktet flyttes til ett eller flere av de terminforfall som loven gir anvisning på, altså senest betaling til terminforfallet 15. desember.

Det finnes imidlertid noen grupper av forskuddspliktige som av ulike grunner har en stor del av sin inntekt konsentrert til året etter at forskuddsskatten skal betales, og som derfor bør kunne få flyttet forfall også ut i skattefastsettingsåret. Dette gjelder for eksempel forfattere. Inntekter fra boksalg vil som hovedregel følge realisasjonsprinsippet, dvs. at de skattlegges det året inntekten innvinnes. Royaltyinntekter fra boksalg utbetales imidlertid først i mai/juni året etter (skattefastsettingsåret). Dette innebærer at forfattere som først får utbetalt royaltyinntekter i mai/juni 2022, for bøker solgt i 2021, skal skattlegges for denne inntekten i 2021. Ved utskrivningen av forskuddsskatten for 2021 må det altså tas høyde for mulige royaltyinntekter som først utbetales året etterpå. Når royaltyinntekten først kommer året etter, fører dette til at mange forfattere får problemer med å betale forskuddsskatten sin til forfall. I slike tilfeller vil det være rom for å få flyttet forfallet for forskuddsskatten, også ut i skattefastsettingsåret. I slike tilfeller kan forfallet flyttes fram til utbetalingstidspunktet, men senest 31. mai i skattefastsettingsåret. En forutsetning for dette er imidlertid at den forskuddspliktige ikke selv kan påvirke utbetalingstidspunktet.

I de tilfeller det gis unntak fra de ordinære forfallsterminer etter § 10‑20 første ledd, vil nye forfall være utgangspunkt for renteberegningen.

Etter annet ledd annet punktum kan skattekontoret også fastsette forfallsterminene for skattytere som får utskrevet forskuddsskatt av inntekt som normalt er gjenstand for forskuddstrekk. Bestemmelsen har sin bakgrunn i en problemstilling for skattytere som er bosatt i Norge, men som har sin inntekt fra arbeidsgivere i Finland eller Sverige og derfor betaler forskuddsskatt. For disse såkalte grensegjengerne gjelder særlige regler i henhold til den nordiske skatteavtalen. En nærmere redegjørelse for hvem som er å anse som grensegjenger er gitt i Skatte-ABC 2022-23 under emnet «Utland – grensegjengere». Som en konsekvens av at disse skattyterne betaler forskuddsskatt, skal de etter de gjeldende regler betale en halvpart av skatten innen 15. mai i inntektsåret.

For dem som mottar månedlige lønnsutbetalinger, kan betalingsreglene for forskuddsskatt gi uheldige utslag. Dette gjelder særlig dem som får utbetalt månedslønnen etter den femtende i måneden. Slike skattytere vil bare ha mottatt fire tolvtedeler av forventet årsinntekt fram til forfall for andre termin av forskuddsskatten. Etter annen termin skal halvparten av skatten være betalt. Det vil si at en forholdsvis høy andel av skatten skal være betalt uten at skattyter har mottatt en tilsvarende høy andel av inntekten. Det samme gjør seg i noen grad gjeldende for siste termin, da hele skatten skal betales, mens bare ti tolvtedeler av inntekten er mottatt. I tilfeller som nevnt gis skattekontoret adgang til å utsette forfallstidspunktene for forskuddsskatten. Se nærmere om bakgrunnen for regelen i Ot.prp. nr. 83 (2004–2005) pkt. 14.5.2.