11-4.3 § 11‑4 første ledd – Hovedregelen

Skattebetalingsloven § 11‑4 gir regler om rentegodtgjørelse til skatte- eller avgiftspliktige ved utbetaling av skatt eller avgift etter vedtak om endring eller egenretting, som medfører nedsettelse. Rentegodtgjørelse skal altså ytes i de tilfellene der utbetaling skyldes at det etter de materielle reglene for fastsetting av skatt eller avgift er innbetalt for mye skatt eller avgift. I noen tilfeller kan f.eks. årsaken til at det er innbetalt for mye skatt eller avgift være at skatte- og avgiftsmyndighetene har anvendt regelverket uriktig. I andre tilfeller kan det skyldes at skatte- eller avgiftspliktige har gjort feil ved innrapporteringen, f.eks. at en merverdiavgiftspliktig har tatt med for mye avgiftspliktig omsetning eller ikke har tatt med alt som gir grunnlag for fradrag av inngående merverdiavgift på hovedmeldingen. Skattebetalingsloven § 11‑4 første ledd gir ikke grunnlag for å yte rentegodtgjørelse etter § 11‑4 i de tilfeller utbetalingen har et annet grunnlag enn endringsvedtak eller egenretting, f.eks. fritak, nedsettelse, lempning eller refusjon. I slike tilfeller er det ikke betalt for mye skatt eller avgift etter de ordinære materielle skatte- og avgiftsreglene, men myndighetene har på bakgrunn av etterfølgende omstendigheter eller etter en skjønnsmessig vurdering avgjort at tilbakebetaling skal finne sted. Skattekontoret kan i disse tilfellene vurdere om det foreligger særlige forhold som tilsier at det bør ytes rentegodtgjørelse i medhold av fjerde ledd. Se mer om dette under pkt. 11-4.10.

Grunnlaget for renteberegning etter § 11‑4 er differansen mellom beregnet skatt eller avgift i endringsvedtaket og i sist foregående vedtak (enten dette er et førstegangsvedtak eller et annet endringsvedtak). I tillegg skal det ytes rentegodtgjørelse på tidligere beregnede og innbetalte renter etter §§ 11‑1, 11-2 og 11-5 på det nedsatte beløp, samt nedsatt andel av innbetalt tilleggsskatt, tilleggsavgift, tvangsmulkt og overtredelsesgebyr, jf. skattebetalingsforskriften § 11‑4‑1 første ledd. I henhold til andre ledd i samme bestemmelse skal det senest innbetalte beløpet regnes som tilbakebetalt først. Videre skal utleggstrekk nedlagt av skattekontoret regnes som innbetalt første dag i den oppgjørsperiode trekket skjer.

Tidligere beregnede renter etter §§ 11‑1, 11-2 og 11-5 på det nedsatte beløpet som ikke er innbetalt, bortfaller, jf. skattebetalingsloven § 10‑60 første ledd siste punktum.

Renten beregnes i tidsperioden fra betaling (av det nedsatte beløpet) fant sted og fram til fristen for tilbakebetaling etter § 10‑60. For tilbakebetaling av overskytende forskudd på skatt etter skatteavregning vises til § 11‑4 annet ledd når det gjelder regulering av utgangspunktet for renteperioden, se nedenfor. Første ledd regulerer fullt ut renteperioden ved tilbakebetaling av restskatt.

For tilgodebeløp som følge av endringsvedtak er forfallstidspunktet så snart som mulig og senest tre uker etter at vedtaket som medførte utbetaling ble truffet. Forfallsfristen for tilgodebeløp som følge av at den skatte- eller avgiftspliktige selv endrer en tidligere levert melding, er tre uker etter at skatte- og avgiftsmyndighetene har godkjent beløpet til utbetaling, men tilgodebeløpet skal utbetales så snart som mulig. Selv om skatte- og avgiftsmyndighetene utbetaler beløpet før treukersfristen, skal renter beregnes fram til tre uker etter at vedtaket ble truffet eller endringsmeldingen ble godkjent.

Der en skatte- eller avgiftspliktig innbetaler et beløp, men det ikke er registrert et skatte- eller avgiftskrav på vedkommende, f.eks. at det er skjedd en ren feilinnbetaling, vil rentespørsmålet måtte vurderes opp mot forsinkelsesrenteloven. Slike innbetalinger vil ikke ha en motpost i skatte- eller avgiftsregnskapet og innbetalingen anses ikke å være innbetaling av skatt eller avgift. Se nærmere omtale av feilinnbetalinger i 11-4.2.

Eksempel på merverdiavgift ved egenretting: Leveringsfrist og forfall for merverdiavgift 1. termin 2018 er 10. april 2018. Avgiftspliktige leverer mva-melding for kr 100 000 og betaler skyldig avgift i henhold til meldingen innen forfallsfristen. Den 15. september 2018 innleverer avgiftspliktige en endringsmelding hvor skyldig merverdiavgift for 1. termin reduseres med kr 20 000. Meldingen godkjennes av avgiftsmyndighetene. Det nedsatte beløpet med tillegg av renter etter § 11‑4 skal utbetales avgiftspliktige. Rente etter § 11‑4 av nedsettelsen beregnes fra innbetaling og fram til tre uker etter at avgiftsmyndighetene har godkjent beløpet til utbetaling. En skjematisk fremstilling av eksempelet over vil se slik ut:

Dato

Beskrivelse

Beløp

Leveringsfrist/forfall

Renter etter § 11‑4

20. mars

Mva-melding for 1. termin

kr 100 000

10. april

Nei

1. apr.

Innbetaling

kr 100 000

15. sept.

Endringsmelding for 1. termin (reduksjon av avgift)

kr 80 000 (reduksjon kr 20 000)

20. sept.

Skattekontoret godkjenner beløpet til utbetaling

kr 20 000

Tre uker, jf. § 10‑60 (1)

Ja. Av kr 20 000 fra innbetaling for 1. termin (1. april) og frem til tre uker etter at skattekontoret godkjenner beløpet til utbetaling, dvs. 11. oktober

Dersom merverdiavgiften i eksempelet over ikke hadde blitt innbetalt til forfall i henhold til opprinnelig skattemelding, ville det ha påløpt forsinkelsesrenter etter § 11‑1 på kravet. Forutsatt at påløpte forsinkelsesrenter betales før en senere nedsettelse av merverdiavgiftskravet, ville avgiftspliktige ha et krav på tilbakebetaling av innbetalte forsinkelsesrenter knyttet til den nedsatte avgiften. I tillegg ville avgiftspliktige ha krav på renter etter § 11‑4 av innbetalte forsinkelsesrenter knyttet til nedsatt avgift. En skjematisk fremstilling av eksempelet vil se slik ut:

Dato

Beskrivelse

Beløp

Leveringsfrist/forfall

Renter etter § 11‑4

20. mars

Mva-melding for 1. termin

kr 100 000

10. april

Nei

2. juni

Innbetaling av hovedstol

kr 100 000

2. juni

Innbetaling av renter etter § 11‑1

[Fiktiv sum] kr 1 300

15. sept.

Endringsmelding for 1. termin (reduksjon av avgift)

kr 80 000 (reduksjon kr 20 000)

20. sept.

Skattekontoret godkjenner beløpet til utbetaling

kr 21 300

Tre uker, jf. § 10‑60 (1)

Ja. Av kr 21 300 fra innbetaling av 1. termin (inkl. renter) (2. juni) og frem til tre uker etter at skattekontoret godkjenner beløpet til utbetaling, dvs. 11. oktober.