10-50.2 Forfall for utleggstrekk

Dersom den trekkpliktige, som et utleggstrekk er rettet mot, er arbeidsgiver med plikt til å ha skattetrekkskonto, bestemmer skattebetalingsloven § 14‑5 annet ledd at utleggstrekket skal settes på skattetrekkskontoen sammen med forskuddstrekket og følge de reglene som gjelder for betaling av dette. Det innebærer at gjennomføring og behandling av utleggstrekket følger bestemmelsene for forskuddstrekk i kapittel 5, og at betalingen foretas terminvis på samme måte som for forskuddstrekk etter § 10‑10.

I disse tilfellene gjelder altså de samme reglene for betaling av utleggstrekk som for betaling av forskuddstrekk, jf. 10-10. Arbeidsgiver skal derfor hver 15. januar, 15. mars, 15. mai, 15. juli, 15. september og 15. november sende beløp som er trukket som utleggstrekk de foregående 2 måneder til skattekontoret.

Før 1. november 2020 var det bare krav som de kommunale skatteoppkreverne innkrevde som skulle følge disse reglene. Endringen av lovteksten innebærer at også merverdiavgift, særavgifter og andre krav som før 1. november 2020 ble innkrevet av «skattekontoret», nå i utgangspunktet plikter å følge reglene for oppgjør mv. for forskuddstrekk. Det er i dag ikke systemstøtte hos skatteetaten for å følge disse reglene for alle kravstyper. I en overgangsperiode er det derfor nødvendig å gjøre unntak fra skattebetalingsloven § 14‑5 annet ledd for enkelte krav. Finansdepartementet har i skattebetalingsforskriften § 14‑5‑11 bestemt at skattebetalingsloven § 14‑5 annet ledd ikke skal gjelde for merverdiavgift, særavgifter mv. Oppgjør for disse kravene vil da følge de ordinære reglene i skattebetalingsloven § 10‑50, jf. tvangsfullbyrdelsesloven § 7‑22.

Dersom det er besluttet utleggstrekk i godtgjørelse for arbeid eller oppdrag i selvstendig næringsvirksomhet, kan det være tilfeller der oppdragsgiveren ikke har plikt til å ha skattetrekkskonto. I disse tilfellene er bestemmelsen i § 14‑5 annet ledd første punktum ikke aktuell, og oppgjør skal skje etter skattebetalingsloven § 10‑50, jf. tvangsfullbyrdelsesloven § 7‑22 Det er da ikke noe krav om at midlene skal plasseres på en bestemt måte før betaling skjer. Det følger av tvangsfullbyrdelsesloven § 7‑22 at trukket beløp skal utbetales til saksøkeren (dvs. skattekontoret) når ikke annet er fastsatt. Dette må forstås slik at beløpet skal utbetales til skattekontoret så snart det er trukket fra skyldnerens godtgjørelse, med mindre annet er bestemt. Forfaller ytelsene oftere enn en gang i måneden, kan trekk utbetales månedsvis dersom det ikke er bestemt at de skal utbetales straks. Det vanlige er at oppgjør av trukne midler skjer en gang hver måned.