U-17-3.5 Tjenesteansatte i internasjonale organisasjoner

U-17-3.5.1 Generelt

Etter lov 19. juni 1947 nr. 5 om immunitet og privilegier for internasjonale organisasjoner mv. § 1 kan visse personer som er tilknyttet internasjonale organisasjoner eller institusjoner, gjennom mellomfolkelig overenskomst som tiltres av Norge, innrømmes privilegier. Slike overenskomster er bl.a. inngått for FN og en del av FNs underorganisasjoner. Etter disse skal tjenesteansatte være fritatt for å betale skatt av lønn og andre inntekter som utbetales av vedkommende organisasjon, se sktl. § 5‑15 første ledd bokstav c.

En skattyter som påberoper seg skattefritak for lønn fra en internasjonal organisasjon, må fremlegge dokumentasjon som viser at han har vært ansatt i organisasjonen og at han er omfattet av det skattefritaket for lønn som gjelder for vedkommende organisasjon. Dersom skattefritaket bare gjelder for visse stillinger i organisasjonen, må skattyter dokumentere at han har vært ansatt i en slik stilling. Utsendte eksperter og korttidsengasjerte vil ofte falle utenfor den gruppen tjenesteansatte som er omfattet av skatteprivilegiet.

Særlige fritaksregler gjelder for personer tilknyttet Atlanterhavspakten (NATO-ansatte) med fast tjenestested i Norge. Disse kan være fritatt fra skattlegging i Norge av lønn og andre ytelser etter NATO-traktaten eller etter skatteavtale mellom Norge og arbeidstakerens bostedsstat. Lignende overenskomster som de omtalte kan være inngått vedrørende andre internasjonale organisasjoner eller institusjoner. I tvilstilfeller bør sentral myndighet kontaktes.

I FIN 7. juni 2023 har Finansdepartementet lagt til grunn at det kan innrømmes skattefritak i tråd med EUs privilegieprotokoll til ansatte og tidligere ansatte i alle EU-byråer som er innlemmet i EØS-avtalen. Dette gjelder dersom tilpasningsteksten i EØS-komiteens beslutning inneholder en henvisning til at det skal innrømmes privilegier og immunitet i tråd med EUs privilegieprotokoll. Dette gjelder selv om forordningen med tilpasningstekst ikke uttrykkelig nevner byråets ansatte. Det er en forutsetning at det betales såkalt unionsskatt til EU av inntekten. En skattyter som påberoper seg skattefritak for lønn mv. fra et EU-byrå, må fremlegge dokumentasjon som viser at vedkommende har vært ansatt i byrået og er omfattet av det skattefritaket for lønn mv. som gjelder for vedkommende EU-byrå. Dersom skattefritaket bare gjelder for visse stillinger i EU-byrået, må vedkommende dokumentere å ha vært ansatt i slik stilling.

Ansatte i EU-kommisjonen vil ikke ha krav på skattefrihet på lønn fra EU-kommisjonen fordi EUs protokoll om privilegier og immunitet ikke er en del av EØS-avtalen og derfor ikke gjelder for Norge.

Om skatteplikt for ansatte i Verdensbanken, se FIN 15. januar 1999 i Utv. 1999/709.

Lønn fra Det europeiske råd for kjerneforskning (CERN) er skattefri i Norge når det betales en egen skatt av inntekten til CERN. Dette følger av Protokoll om privilegier og immunitet for Den Europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning som trådte i kraft 22. februar 2007.

U-17-3.5.2 Spesielt om internasjonale fredsstyrker

For personer som er skattemessig bosatt i Norge og som tjenestegjør i fredsstyrker er følgende ytelser skattefrie

  • tillegg som tilstås direkte fra FN/NATO (tillegget skal bl.a. kompensere kantinekostnader)
  • godtgjørelse fra den norske stat til dekning av økte levekostnader, og
  • frie besøksreiser til Norge