S-4-1.4 Ektefeller som deltakere i et selskap med deltakerfastsetting

S-4-1.4.1 Generelt

Ektefeller skal på nærmere bestemte vilkår anses som selvstendige deltakere i selskap med deltakerfastsetting jf. FSFIN § 10‑48‑1. Dette gjelder både hvor ektefellene er de eneste deltakere og når de er deltakere sammen med andre. Etter FSFIN § 10‑48‑1 første ledd skal ektefeller behandles som selvstendige deltakere når følgende vilkår er oppfylt:

  • Det er inngått selskapsavtale etter selskapsloven § 2‑3 hvor begge ektefellene er ført opp som selvstendige deltakere.
  • Selskapsavtalen er registrert i Foretaksregisteret.
  • Begge ektefellene er registrert som deltakere i Foretaksregisteret.

Alle vilkårene ovenfor må være oppfylt for at ektefeller skal anses som selvstendige deltakere.

S-4-1.4.2 Overgang til deltakerfastsetting

Vilkårene for at ektefellene skal kunne skattlegges som selvstendige deltakere må være oppfylt ved utløpet av inntektsåret. Vilkåret er oppfylt når oppgavene er registrert innkommet til Foretaksregisteret før årsskiftet, selv om selve registreringen skjer etter årsskiftet.

Overgang fra enkeltpersonforetak til selskap med deltakerfastsetting, anses som en realisasjon. En slik omdanning kan foretas uten skattlegging etter reglene i sktl. § 11‑20 og FSFIN § 11‑20‑1 til 11‑20‑11, se emnet «Virksomhet – omdanning/skifte av eierform». Det anses ikke som realisasjon hvis den ene eller begge ektefellene har drevet en virksomhet sammen med andre, og selskapsavtalen endres og det foretas registrering i Foretaksregisteret slik at begge ektefellene fremstår som deltakere.

Overdragelse av eiendeler fra en deltaker til et selskap med deltakerfastsetting anses som en realisasjon, jf. sktl. § 10‑45. Har virksomheten vært drevet som enkeltpersonforetak av den ene deltakeren, kan overgangen til selskap med deltakerfastsetting skje ved skattefri omdanning, se Prop. 1 LS (2014–2015) pkt. 4.9.4 og emnet «Virksomhet – omdanning/skifte av eierform». Ved skattefri omdanning må selskapet være stiftet og melding sendt Foretaksregisteret innen 1. juli for at omdanningen skal få virkning fra 1. januar samme år, jf. FSFIN § 11‑20‑4.

Om fordeling av overskudd, underskudd og formue mellom ektefellene, se emnet «Selskap med deltakerfastsetting – nettometoden», pkt. 3.3.4.

S-4-1.4.3 Inngåelse av ekteskap

Hvis to deltakere i et selskap med deltakerfastsetting inngår ekteskap og vilkårene i pkt. 1.4.1 er oppfylt, får ekteskapsinngåelsen ingen betydning for deltakerfastsettingen. Er de nevnte vilkårene ikke oppfylt ved ekteskapsinngåelsen, skal deltakerfastsettingen fortsette hvis vilkårene oppfylles det året ekteskapet inngås, eller senest åtte måneder etter ekteskapsinngåelsen, jf. FSFIN § 10‑48‑1 femte ledd tredje punktum. Hvis vilkårene ikke oppfylles innen denne fristen, skal selskapet anses oppløst fra og med det år atskilt skattlegging av ektefellene opphører, jf. FSFIN § 10‑48‑1 femte ledd annet punktum. Ektefellene skal da skattlegges som enkeltpersonforetak.

Om skattemessige konsekvenser av at selskapet oppløses, se emnet «Selskap med deltakerfastsetting – oppløsning».

S-4-1.4.4 Særlig om indre selskap

Et indre selskap kan ikke registreres som et selskap i foretaksregisteret, og ektefeller kan derfor heller ikke registreres som selvstendige deltakere. I et indre selskap opptrer ikke selskapet som sådant overfor tredjemann, jf. selskapsloven § 1‑2 første ledd bokstav c. Ektefeller som driver et indre selskap sammen uten andre deltakere, behandles under ett, dvs. at de skattlegges som et enkeltpersonforetak.

Ektefellene behandles under ett også når det er andre deltakere enn ektefellene og ektefellene har levert felles deltakermelding, jf. FSFIN 10‑48‑1 tredje ledd. Leverer de hver sine deltakermeldinger, skal de behandles som selvstendige deltakere, jf. Prop. 1 LS (2014–2015) pkt. 4.9.5 s. 108.