T-5-8.2 Virkning for tilbakebetaleren

T-5-8.2.1 Feilutbetaling

Når arbeidstaker eller pensjonist må tilbakebetale tidligere skattlagt lønn, pensjon eller trygdeytelser på grunn av feilutbetaling, kan skattyter ikke anses å ha innvunnet inntekten. For at skattleggingen skal kunne korrigeres, må enten tilbakebetalingen være gjennomført, eller det må foreligger dom, kjennelse, rettsforlik, forvaltningsvedtak eller bindende avtale som forplikter skattyter til å tilbakebetale ytelsen.

Korrigeringen kan gjennomføres ved at skattefastsettingen for det inntektsåret som inntekten ble skattlagt endres, ved endring av egenfastsettingen etter sktfvl. § 9‑4, eller ved endring av skattemyndighetene etter sktfvl. § 12‑1. Endringen foretas ved at bruttoinntekten korrigeres, med virkning også for grunnlaget for trygdeavgift og trinnskatt.

Inntekten bør som utgangspunkt korrigeres i det år den er skattlagt. Hvor fristene for endring av egenfastsetting er utløpt, bør skatteetaten normalt imøtekomme en anmodning om endring etter sktfvl. § 12‑1, innenfor fristene i sktfvl. § 12‑6.

Etter skbtl. § 5‑3 tredje ledd kan trekkdelen av fastsatt skatt som knytter seg til tidligere inntektsår, f.eks. ved feilutbetalinger, tilbakebetales direkte til arbeidsgiver når skattepliktige skal betale tilbake netto mottatt ytelse. Det er et vilkår at arbeidsgiver gjennomfører en ny rapportering i a-melding med reduksjon i skattegrunnlaget tilsvarende brutto ytelse og med reduksjon av tilhørende trekkbeløp. Refusjon av trekk til arbeidsgiver kombinert med netto tilbakebetaling av ytelsen danner grunnlag for en ny skattefastsetting.

Hvis inntekten ikke korrigeres i det opprinnelige året, vil det foreligge fradragsrett i tilbakebetalingsåret eller det år det etableres en ubetinget forpliktelse til å foreta tilbakebetaling, jf. sktl. § 6‑1. Fradrag gjennomføres ved at bruttolønnen reduseres med det skattlagte beløp, med virkning også for trygdeavgift og trinnskatt. Skjer tilbakeføringen ved motregning, kan tilbakeføringen gjennomføres ved at bare det reduserte beløpet behandles som skattepliktig inntekt i tilbakeføringsåret, jf. sktl. § 14‑3 første ledd.

T-5-8.2.2 Etterfølgende omstendigheter

Når skattyter må tilbakebetale tidligere skattlagt lønn på grunn av etterfølgende omstendigheter, skal det tas hensyn til dette i tilbakebetalingsåret. Dette gjøres ved at bruttolønn i tilbakebetalingsåret reduseres med det tilbakebetalte beløp. Brutto lønnsinntekt reduseres tilsvarende med virkning også for trygdegrunnlaget og trinnskatt.

Et eksempel på en slik etterfølgende omstendighet er at en arbeidstaker overfor arbeidsgiver har forpliktet seg til en viss bindingstid, og må tilbakebetale et beløp som følge av at han slutter før bindingstidens utløp. Hvis arbeidstakeren tar ny ansettelse hos en annen arbeidsgiver før bindingstidens utløp, og den nye arbeidsgiveren betaler for at arbeidstakeren skal bli fritatt fra plikttiden, vil dette frikjøpsbeløpet anses som skattepliktig lønn for arbeidstakeren, se SKD 27. april 2007 i Utv. 2007/1039. Den nye arbeidsgiveren skal behandle beløpet som lønn i alle henseender.

Ved frikjøp av plikttid skal tidligere arbeidsgiver som mottar tilbakebetalingsbeløpet ikke ta hensyn til tilbakebetalingsbeløpet i a-meldingen. Den tidligere arbeidsgiveren må i stedet sende en bekreftelse til skattyter om at tilbakebetalingsbeløpet er mottatt og samtidig gi opplysninger om når lønnen tidligere er utbetalt. Skattyter må selv korrigere skattemeldingen i tilbakebetalingsåret og oppbevare bekreftelsen som dokumentasjon. Arbeidsgiveren korrigerer grunnlaget for beregning av arbeidsgiveravgift i a-meldingen.