Kontradiksjon, innsynsrett og språk

Den som er siktet i konvensjonens forstand har rett til å bli underrettet i et språk han eller hun forstår, om innholdet i og grunnen til siktelsen. Se EMK art 6 nr. 3 bokstav a. Dette innebærer blant annet at det i tilstrekkelig grad må opplyses om de faktiske og rettslige forholdene som siktelsen bygger på, slik at den siktede kan vurdere om subsumsjonen er riktig. Kravene til underrettelse oppfylles normalt gjennom varsel om tilleggsskatt eller overtredelsesgebyr, som klart angir de postene hvor det vurderes bruk av tilleggsskatt eller overtredelsesgebyr og det nærmere grunnlag for dette. Se også § 5‑6 Forhåndsvarsling og § 14‑8 Varsel Ved bevissikring blir kravene til underrettelse ivaretatt ved informasjonen og dokumentet den bevissikringen retter seg mot mottar ved bevissikringens oppstart, og ved muntlig veiledning på stedet. Hvis den «siktede» ikke forstår norsk har skattemyndighetene en positiv plikt til å sørge for at den «siktede» gjøres kjent med anklagens innhold. Det kan etter omstendighetene innebære en plikt til å oversette anklageskriv med mere, se Brozicek v. Italy (avsnitt 41). Det er ikke et absolutt krav om at varslingen skjer skriftlig, se Kamasinski v. Austria (avsnitt 79-81). Det avgjørende er at den siktede blir tilstrekkelig informert om beskyldningen som rettes mot vedkommende, og det rettslige og faktiske grunnlaget for beskyldningen.

Når det gjelder kontradiksjon i straffesaker, er det sentrale at den «siktede» må få anledning til å kommentere eller imøtegå det som fremlegges fra den annen part. Den siktede har krav på tilstrekkelig tid og mulighet til å forberede sitt forsvar, jf. EMK artikkel 6 nr. 3 bokstav b. Hva som er «tilstrekkelig tid» må vurderes i hvert konkrete tilfelle ut fra sakens alvor/størrelse på sanksjon saksens kompleksitet og det aktuelle stadiet av prosessen, se Gregačević v. Croatia (avsnitt 51). Spesialregelen om en minstefrist på tre uker i skatteforvaltningsloven § 14‑8 antas å være i tråd med EMKs krav. Fristen må likevel være tilpasset den enkelte sak, se Frist for uttalelse.

Retten til kontradiksjon innebærer bl.a. også at skattepliktig har krav på innsyn i opplysninger som kan ha betydning som bevis i saken om tilleggsskatt, selv om det gjelder saksforberedende dokument. Se Høyesteretts dom i Rt. 2013/917. Se for øvrig § 5‑4 tredje ledd. Om pressens innsynsrett se Særlig om innsynsrett.

Videre gir artikkel 6 nr. 3 bokstav c de siktede en rett til å forsvare seg, og til å bruke forvarer. Dersom den siktede ikke har tilstrekkelige midler til å betale for rettslig bistand har vedkommende rett til å motta rettslig bistand vederlagsfritt «når dette kreves i rettferdighetens interesse». Fritt rettsråd og fri sakførsel etter varsel om tilleggsskatt reguleres av lov om fri rettshjelp. Søknadene behandles av statsforvalteren