4.1 Generelt

Aksjebytte ved overføring av minst 90 % av aksjene i et overdragende selskap med begrenset ansvar hjemmehørende i en annen stat mot aksjer i overtakende aksjeselskap eller allmennaksjeselskap hjemmehørende i Norge, kan gjennomføres uten skattlegging av aksjonærene, jf. sktl. § 11-11 fjerde ledd annet punktum. Det overdragende selskapet kan være hjemmehørende i eller utenfor EØS. Er det overdragende selskapet hjemmehørende i lavskatteland, se pkt. 4.3.

For at aksjebyttet skal være skattefritt for aksjonærene i det overdragende selskap med skatteplikt til Norge, må disse aksjonærene gjennomføre aksjebyttet i samsvar med prinsipper for skattemessig kontinuitet, jf. sktl. § 11-11 fjerde ledd siste punktum, jf. § 11-7. Det er ikke krav om kontinuitet knyttet til andre aksjonærer i det overdragende utenlandske selskapet som vilkår for skattefrihet for norske aksjonærer når det overtakende selskapet er skattemessig hjemmehørende i Norge, se FIN 18. august 2011 i Utv. 2011/1216.

Det er et vilkår at aksjonærene i det overdragende selskapet mottar aksjer i det overtakende selskapet, se BFU 19/2020. Vederlag ved aksjebytte etter sktl. § 11-11 fjerde ledd kan ikke ytes ved at pålydende på eksisterende aksjer økes.

Både overdragende og overtakende selskap må være stiftet før aksjebyttet.