4.2 Skatteavtale

4.2.1 Generelt

De fleste skatteavtaler bestemmer at royaltyinntekt bare skal skattlegges i bostedsstaten, for eksempel NSA art. 12 nr. 1. Etter noen avtaler skal beskatningsretten deles. Det gjelder f.eks. avtalene med Tyrkia og Brasil. Dersom skattyter mottar royaltyinntekt fra utlandet, og Norge er bostedsstat, skal det i disse tilfellene gis et kreditfradrag i norsk skatt innenfor rammen av satsene i vedkommende avtale.

Om kildeskattesatsen på royalty fra Chile, se brev fra FIN til SKD 26.1.2018 inntatt i skatteavtaleoversikten på www.regjeringen.no/.../skatteavtaler.

Om bortfall av kildeskatt på royalty i skatteavtalen mellom Norge og Estland, se brev fra FIN til SKD 26.1.2018 inntatt i skatteavtaleoversikten på www.regjeringen.no/skatteavtaler/

Skatteavtalenes bestemmelser om kildeskatt har ingen betydning for norsk beskatning av royalty.

4.2.2 Fast driftssted/fast sted

I noen avtaler er det tatt inn særskilte regler som medfører at avtalens bestemmelser om beskatning i bostedsstaten ikke gjelder når royaltyinntekten mottas gjennom et fast driftssted/fast sted i utbetalingslandet, se NSA art. 12 nr. 2. I slike tilfeller vil royaltyinntekten bli ansett som en del av inntekten av virksomheten ved det faste driftsstedet. Om når det er interessefellesskap mellom debitor og kreditor, se NSA art. 12 nr. 4.