5.1 Skattefrie driftsinntekter

Rederibeskattede selskaper er som utgangspunkt fritatt for skatteplikt, med de unntak som følger av sktl. § 8-15 annet til åttende ledd. Selskaper innenfor ordningen kan bare eie eiendeler som nevnt i sktl. § 8-11, se pkt. 2.3 og utøve slik virksomhet som nevnt i sktl. § 8-13, se pkt. 2.5. Dette innebærer at det er inntekt av skipsfart og tilknyttet virksomhet som vil være skattefri innenfor ordningen. Det gis ikke fradrag for kostnader som knytter seg til de skattefrie inntektene. Finansinntekter og finanskostnader er derimot skattepliktig/fradragsberettiget innenfor ordningen, se pkt. 5.2.

Tap på fordring som er fradragsberettiget etter sktl. § 6-2 som følge av at fordringen har en særlig og nær tilknytning til rederibeskattet virksomhet, anses i denne sammenheng som ordinær driftskostnad, og ikke som finanskostnad, se eksempel fra praksis hos SFS i Utv. 2011/295 (forhåndsuttalelse).

Dersom et rederibeskattet selskap eier andeler i et selskap med deltakerfastsetting skal også inntekten fra selskapet med deltakerfastsetting følge rederibeskatningsreglene i § 8-15. Det samme gjelder inntekt fra NOKUS. Hvis slike selskaper også har deltakere som ikke omfattes av rederiskatteordningen, skal den del av inntekten som tilordnes slike deltakere fastsettes etter skattelovens alminnelige regler.

Også gevinst og tap ved realisasjon av driftsmidler, herunder skip som er knyttet til den skattefrie virksomheten, faller inn under skattefritaket. Det samme gjelder gevinst og tap ved salg av aksjer og andeler i underliggende rederibeskattede selskaper herunder selskaper med deltakerfastsetting og NOKUS, jf. sktl. § 8-15 annet ledd tredje punktum. Dette gjelder også aksjer og andeler i poolsamarbeid etter sktl. § 8-11 første ledd bokstav d.

Hvis transaksjoner mv. som er skattefrie innenfor rederiordningen er gjort opp i fremmed valuta, gjelder det såkalte sammenslåingsprinsippet, se emnet «Valutagevinst/-tap», pkt. 1. Hvor sammenslåingsprinsippet gjelder, vil også den del av gevinst/tap som knytter seg til endring i valutakursen være omfattet av skattefritaket.

Inntekt fra solidaransvar som nevnt i skipsarbeidsloven § 2-4 tredje ledd og omsorgsplikter som nevnt i skipsarbeidsloven kap. 8 er ikke skattepliktig når aktiviteten skjer innenfor lovlig virksomhet innenfor rederiskatteordningen på fartøy som omfattes av rederiskatteordningen, jf. sktl. § 8-15, annet ledd, fjerde punktum. Hvor slik aktivitet knytter seg til andre selskaper i konsernet som faller utenfor rederiskatteordningen, se pkt. 5.2.1.

Hvor selskapet erverver ulovlige inntekter, f.eks. fra en eiendel som ikke har tilstrekkelig tilknytning til skipsfart, må selskapet rette feilen ved å kvitte seg med eiendelen innen to måneder, jf. sktl. § 8-17, tredje ledd, eller tre ut av rederiskatteordningen, se pkt. 6.2. Den ervervede ulovlige inntekten vil imidlertid likevel (vanligvis) falle inn under den skattefrie inntekten.