5 Offentlig støtte (statsstøtte)

EØS-avtalen forbyr i utgangspunktet statsstøtte som begunstiger enkelte foretak, men gir også unntak fra dette forbudet på bestemte betingelser. De grunnleggende reglene om offentlig støtte finnes i EØS avtalen art 61 flg. Reglene utfylles av omfattende regelverk i form av forordninger, direktiver og retningslinjer. Statsstøtte er støtte ved bruk av offentlige midler som tilgodeser enkelte foretak eller næringer, hvor støtten truer med å vri konkurransen slik at den er egnet til å påvirke samhandelen.

Det finnes en rekke særregler på skatte- og avgiftsområdet som gir visse foretak en mer gunstig skattemessig behandling enn det som følger av hovedreglene. Dette kan gjelde for foretak i visse deler av landet (eksempelvis redusert elavgift og arbeidsgiveravgift) eller foretak innen spesielle næringer (f.eks. rederiselskaper) eller regler som gir fordelaktig beskatning (f.eks. skattefradrag for investering i oppstartselskaper og saldoavskrivning for vindkraftanlegg). Slike særregler vil ofte innebære at foretakene anses å motta statsstøtte i EØS-rettslig forstand.

Skatte og avgiftsfordeler som er å anse som EØS-rettslig statsstøtte må oppfylle vilkår i EØS-avtalen og i tilhørende retningslinjer for at støtten skal anses som lovlig. Disse vilkårene pålegger plikter både overfor skattemyndighetene som støttegiver og overfor de skatte- og avgiftspliktige som støttemottagere. Skattyterne må selv vurdere om de oppfyller vilkårene for mottak av støtten på tidspunktet for søknad eller innlevering av skattemeldingen. Dersom de EØS-rettslige vilkårene ikke er oppfylt kan den skatte- eller avgiftspliktige bli pålagt å tilbakeføre den økonomiske fordelen. Dette gjelder også i tilfeller hvor alle vilkår er oppfylt etter de nasjonale skatte- og avgiftsreglene, men hvor det viser seg at de nasjonale reglene ikke er i samsvar med forpliktelsene etter EØS-avtalen. Plikt til å tilbakeføre ulovlig støtte kan etter EØS-reglene medfører retting til ugunst opptil 10 år tilbake i tid.

Selskap som mottar støtte i form av skatte- eller avgiftsfordeler skal levere inn skjema RF-1354 Melding om offentlig støtte til Skatteetaten, dersom mottatt støtte overstiger 500 000 euro i løpet av et inntektsår, beregnet på konsernnivå. Selskapene må selv vurdere om de har plikt til å levere inn skjemaet. Skatteetaten rapporterer opplysningene til Register for offentlig støtte som forvaltes av Brønnøysundregistrene. For mer informasjon om skjemaet og hvilke støtteordninger dette gjelder se Skatteetaten.no (https://www.skatteetaten.no/bedrift-og-organisasjon/rapportering-og-bransjer/bransjer-med-egne-regler/offentlig-stotte/)