2.2 Internrett, skattemessig bosted ved innflytting

2.2.1 Generelt

En person som oppholder seg i Norge i en eller flere perioder som varer til sammen

  • mer enn 183 dager i løpet av enhver tolvmånedersperiode, jf. sktl. § 2-1 annet ledd bokstav a, eller
  • mer enn 270 dager i løpet av enhver 36-månedersperiode, jf. sktl. § 2-1 annet ledd bokstav b,

er skattemessig bosatt i Norge fra det inntektsåret oppholdet i Norge overstiger henholdsvis 183 dager i tolvmånedersperioden eller 270 dager i 36-månedersperioden. Oppholder skattyter seg i Norge i mer enn 183 dager i det første inntektsåret, skal vedkommende anses bosatt her fra første oppholdsdag. Strekker antall dager i oppholdsperioden(e) seg over to inntektsår, anses skattyter bosatt i Norge fra og med 1. januar i det året oppholdet overskrider grensen. Tilsvarende gjelder for 270-dagersregelen. En person som f.eks. påbegynner sitt første opphold i Norge i oktober år 1, og som i løpet av september år 4 passerer 270 dager i perioden fra oktober år 1, vil anses skattemessig bosatt i Norge fra og med år 4.

Personer med hjem i utlandet som daglig reiser mellom dette hjemmet og arbeidssted i Norge, anses bosatt i Norge hvis de oppholder seg i Norge mer enn 183 dager i en tolvmånedersperiode eller 270 dager i en 36-månedersperiode. Vedkommende vil imidlertid normalt være bosatt i det andre landet etter skatteavtalen, se pkt. 2.5. Se også emnet «Utland – grensegjengere».

En person blir skattemessig bosatt i Norge utelukkende på grunnlag av antall dager med opphold i Norge. Det har ingen betydning hvorfor personen oppholder seg i Norge, f.eks. om han oppholder seg her på grunn av arbeid, som pensjonist, på ferie eller på grunn av egen eller nærståendes sykdom. Videre har det ikke betydning hvorvidt personen har til hensikt å bosette seg fast her, eller bare er her midlertidig. Om ektefelle og/eller barn oppholder seg her eller i utlandet har heller ingen betydning. Har vedkommende først oppfylt vilkårene for å være bosatt i Norge etter norsk internrett, vil bostedstilknytningen etter internretten bare kunne opphøre på grunnlag av reglene om utflytting, se nedenfor.

Ved beregningen av antall dager skal alle hele eller deler av kalenderdøgn med opphold i Norge regnes med. Oppholdet i Norge trenger ikke å være sammenhengende. Både tolv- og 36-månedersperioden skal regnes fra dato til dato.

Eksempel 1
En pensjonist som anses skattemessig utflyttet per 1. januar år 1, begynner å oppholde seg i overkant av 3 måneder i Norge per år, nærmere bestemt i perioden 1. januar til ca. 15. april, fra og med år 1. Skatteplikt som bosatt gjenoppstår fra 1. januar år 3, da skattyterens opphold i Norge i år 3 overstiger 270 dager i løpet av en 36-måneders periode.
Eksempel 2
En utenlandsk arbeidstaker har fått jobb i Norge fra 1. april 2021. Han ankommer Norge 1. april 2021. Han har tidligere vært i Norge i perioden 1. til 3. februar 2021 i forbindelse med søk etter bolig og andre forberedelser til arbeidsoppholdet i Norge. Han vil oppholde seg i Norge i mer enn 183 dager i løpet av inntektsåret 2021. Skattemessig bosted inntrer fra 1. februar 2021.

Fravær fra Norge i hele døgn f.eks. på besøksreise, ferie, tjenestereise mv., skal ikke regnes med i antall dager i Norge.

2.2.2 Svalbard

En person som har flyttet fra Norge (fastlandet) til Svalbard kan være skattemessig bosatt både i Norge og på Svalbard, se emnet «Svalbard». Reglene om skattemessig innflytting til Norge er derfor ikke aktuelle for skattytere som flytter tilbake til fastlandet og som fortsatt er skattemessig bosatt i Norge.

For en person som ved flytting til fastlandet er skattemessig bosatt på Svalbard, men ikke på fastlandet, gjelder ikke bestemmelsen om skattemessig innflytting ved opphold i mer enn 270 dager i en 36-månedersperiode, jf. sktl. § 2-1 annet ledd bokstav b siste punktum. Skattemessig innflytting skjer for en slik skattyter bare dersom han/hun i en eller flere perioder oppholder seg på fastlandet i mer enn 183 dager i en tolvmånedersperiode.