5.5 Brukstid for fritidsbolig

5.5.1 Generelt

Brukskravet for fritidsbolig er oppfylt hvis eiendommen er brukt som egen fritidsbolig i minst fem av de siste åtte årene før realisasjonen avtales eller finner sted, jf. sktl. § 9-3 fjerde ledd.

Om fritidsbolig er benyttet til egen bruk, avgjøres ut fra en helhetsvurdering der det bl.a. legges vekt på hva som er vanlig for fritidsboliger. Ved vurderingen kan det være aktuelt å ta høyde for alderdom, sykdom, lang reisevei og andre forhold som gjør at eieren bruker fritidsboligen mindre enn andre ville gjort. Eiendommen mister ikke sin karakter av å være egen fritidsbolig selv om den også leies ut til fritidsbruk, forutsatt at eiendommen for øvrig brukes av eieren selv slik det er normalt for fritidsboliger, jf. Ot.prp. nr. 4 (1986-87) pkt. 4.6.3 s. 27.

Om betydningen av utleie til annet enn fritidsbruk, se pkt. 5.2.4.

Reglene om brukshindring gjelder ikke for fritidsboliger. Er skattyter f.eks. som følge av sykdom eller andre grunner forhindret fra å bruke eiendommen, taper den ikke karakter av fritidsbolig så lenge den ikke går over til annen bruk som er dominerende. Kravene til bruk vil normalt være oppfylt for det tidsrommet vilkårene for fritaksbehandling er oppfylt, se emnet «Bolig – utleie (fritaksbehandling)», pkt. 5.

Eieren kan oppfylle brukskravet for flere fritidsboliger samtidig. Har eieren brukt en eiendom både som fast bolig og fritidsbolig, skal brukstiden som fast bolig regnes med som brukstid for fritidsbolig.

Bare brukstid i egen eiertid regnes med.

5.5.2 Ektefeller

(Denne regelen gjelder ikke for meldepliktige samboere.)

Ektefeller godskrives hverandres brukstid før og under ekteskapet. Bruk av eiendommen som fritidsbolig av den ene ektefellen før ekteskapets inngåelse teller med ved avgjørelsen av om vilkåret om brukstid er oppfylt for den andre. Dette gjelder også om den ektefellen som brukte eiendommen før ekteskapets inngåelse er død på realisasjonstidspunktet.

Ved separasjon og skilsmisse kan den ene ektefellens brukstid av fritidsbolig etter skilsmissetidspunktet ikke godskrives den andre ektefellen. I slike tilfeller må ektefellenes bruk vurderes hver for seg etter de vanlige reglene.

5.5.3 Flere eiere/brukere

Eies en fritidsbolig av flere, må vilkårene for bruk som fritidsbolig vurderes separat for hver av eierne, se BFU 3/2010. Ektefeller godskrives alltid hverandres bruk. Er andre enn eieren gitt bruksrett på en slik måte at også eierne kan bruke fritidsboligen selv, er det avgjørende om eieren faktisk har oppfylt kravet til bruk.