6.2 Utdanningsstipend utenfor arbeidsforhold

6.2.1 Utdanningsstipend frem til avsluttende eksamen

Utdanningsstipend utenfor arbeidsforhold fra for eksempel legater eller fond er ikke skattepliktig når det utbetales for å gå på skoler, høyskoler og universiteter frem til avsluttende eksamen. Det arbeidet som utføres ved å gjennomføre selve studiet, gir ikke stipendet karakter av å være i arbeidsforhold. Skattefriheten vil også gjelde lommepenger, fri kost og losji på skolen.

Stipend som ytes for å utarbeide masteravhandlinger mv. kan likevel være skattepliktig som fordel vunnet ved arbeid hvis stipendet kan anses som et vederlag for at mottakeren skal utføre et oppdrag med å skrive avhandlingen, se sktl. § 5-1 jf. § 5-10 bokstav a. Dette vil være tilfelle hvis den som yter stipendet bestiller en avhandling om et spesifikt tema som vedkommende tar sikte på å nyttiggjøre seg. Dersom stipendet derimot ytes for å stimulere til interesse og aktivitet blant studenter for yterens eget fagfelt, taler dette for å anse stipendet som skattefri ytelse til grunnutdanning. Om eksempel på et skattepliktig stipend, se URD 3. november 1997 (Solør herredsrett) i Utv. 1998/63.

6.2.2 Utdanningsstipend etter avsluttende eksamen

Utdanningsstipend utenfor arbeidsforhold etter avsluttende eksamen er i alminnelighet skattepliktig inntekt når det er egnet til å bidra vesentlig til mottakers leveomkostninger i perioden, for eksempel stipender til stipendiatstillinger, se sktl. § 5-1 jf. § 5-10 bokstav c. Det er ikke en forutsetning for skatteplikten at mottaker har rettslig forpliktelse til å yte bestemte prestasjoner overfor utbetaleren, f.eks. en utredning, en rapport eller arbeide en viss tid for utbetaleren etterpå. Se for øvrig Ot.prp. nr. 18 (1968-1969) side 46.