8.3 Fradragets størrelse for ikke-bokføringspliktige, satsene for kost

8.3.1 Generelt

Avgjørende for valg av sats er hvor skattyteren har bodd. Om krav til sannsynliggjøring, se pkt. 6.2.

Skattytere som har høyere kostnader enn satsene nedenfor, må kunne dokumentere de faktiske kostnadene for hele inntektsåret for å ha rett til fradrag for disse.

Mottas kostgodtgjørelse etter en lavere sats enn satsene nedenfor, kan det kreves fradrag for differansen mellom godtgjørelsen og satsene. Det er en forutsetning at vedkommende sannsynliggjør å ha bodd på den type overnattingssted som fradragssatsen gjelder for.

Skattytere som har rett til fradrag for merkostnader til kost etter standardsatser ved arbeidsopphold utenfor hjemmet kan kreve fradrag etter følgende satser:

  • kr 609 per døgn når skattyter kan sannsynliggjøre å ha bodd på hotell og frokosten ikke er inkludert i romprisen
  • kr 487 per døgn når skattyter kan sannsynliggjøre å ha bodd på hotell og frokost er inkludert i romprisen
  • kr 170 per døgn når skattyter kan sannsynliggjøre å ha bodd på pensjonat eller hybel/brakke uten kokemuligheter. Om kokemuligheter, se pkt. 4.2.4.

Satsene gjelder ved opphold både i Norge og i utlandet.

For skattyter som er pendler, er fradragsretten betinget av at han/hun ikke har kokemuligheter i tilknytning til pendlerboligen, jf. sktl. § 6-13 første ledd siste punktum. Nærmere om dette, se pkt. 4.2. Da denne bestemmelsen om bortfall av fradragsrett for kostutgifter bare gjelder når det er kokemuligheter i tilknytning til en pendlerbolig, omfatter den ikke skattyter som er på yrkesreise/yrkesopphold. Skattyter på yrkesreise/-opphold kan derfor gis et fradrag for utgifter til kost etter en sats på kr 94, per døgn, se satsforskriften § 2 annet ledd, selv om han/hun har kokemuligheter på overnattingsstedet. Satsen på kr 94 tilsvarer satsen for fri kost, alle måltider.

Fradragssatsene er de samme om skattyter er enslig, samboer eller gift. Fyller begge ektefeller vilkårene for å kreve fradrag for merkostnader, har de krav på hvert sitt fradrag beregnet etter de vanlige reglene, uavhengig av den andre ektefellen.

Ved overnatting på hurtigrute og ferger, som for eksempel ferger til Danmark eller Tyskland, brukes hotellsatsen. Ved overnatting på tog, buss, bil, båt, fly e.l. brukes pensjonatsatsen.

Langtransportsjåfører gis et fradrag på kr 300 per døgn ved kjøring både i Norge og i utlandet. Se for øvrig emnet «Langtransportsjåfører».

Om reduksjon av fradragssatsen for kost når ett eller flere måltider blir betalt av arbeidsgiver eller arbeidsgiverens oppdragsgiver, se pkt. 11.2.11.

8.3.2 Småutgifter

Dokumenterte merkostnader til avis, telefon mv. (småutgifter) er fradragsberettiget ved arbeids/-yrkesopphold utenfor hjemmet både innenlands og utenlands. Dette gjelder også om skattyter mottar utgiftsgodtgjørelse til dekning av kost etter Skattedirektoratets forskuddssatser.

8.3.3 Særskilt fradrag for kost på besøksreise når det er fri kost på arbeidsstedet

Det er i takseringsreglene § 1-3-5 (2020) fastsatt en særskilt sats på kr 93 for fradrag for kost på besøksreise mellom sted for arbeidsopphold og hjemmet for skattyter som har fri kost på arbeidsstedet dersom besøksreisen ikke medfører overnatting men varer 6 timer eller mer.