3.4 Årlig betaling for rettighet

3.4.1 Eier av beheftet eiendom

Den årlige betalingen for en rettighet er skattepliktig inntekt for mottakeren (grunneieren, bortleieren e.l.), jf. sktl. § 5-1 første ledd. Dette gjelder uavhengig av om rettigheten er tidsbegrenset eller tidsubegrenset (stetsevarig).

Årlige betalinger for all fremtid som vederlag for stiftelse av tidsubegrensede (stetsevarige) rettigheter, skal ikke kapitaliseres for å inngå i en gevinstberegning i stiftelsesåret, men beskattes som avkastning.

Årlig ytelse benevnt som ulempeerstatning behandles på samme måte som årlig betaling for rettighet. Avløsning av årlig ulempeerstatning med engangsbeløp behandles på samme måte som engangserstatning for ulempe, se emnet «Skadeserstatning», pkt. 2.4.

3.4.2 Rettighetshaver

Brukeren (rettighetshaveren) har rett til fradrag for årlig betaling (bruksleie) for bruken, jf. sktl. § 6-52. Dette gjelder uavhengig av om rettigheten er tidsbegrenset eller tidsubegrenset (stetsevarig). Det foreligger ikke fradragsrett for husleie og festeavgift i private leie-/festeforhold, jaktleie og andre rettigheter til privat, ikke-inntektsgivende bruk, eller annen bruk hvor fradragsrett er avskåret, f.eks. til representasjonsformål.

Festeavgift for ubebygget tomt bestemt til bygging av privat bolig eller hytte er ikke fradragsberettiget. Om festeavgift på bebygget tomt, se emnene «Bolig – utleie (fritaksbehandling)» og «Bolig – utleie (regnskapsbehandling)».