2.2 Personlige skattytere skattepliktig som bosatt i Norge

2.2.1 Generelt

Fysiske personer skattepliktig som bosatt i Norge, skattlegges som hovedregel i den kommunen hvor de er bosatt ved utløpet av 1. januar i inntektsåret, jf. sktl. § 3-1 annet ledd. Om hvor en person anses bosatt, se emnet «Bosted – skattemessig bosted». Person som er under flytting per 1. januar i inntektsåret, og som ved utløpet av denne datoen ennå ikke er kommet frem til det nye bostedet, skattlegges i sin tidligere bostedskommune.

For personer som, etter å ha vært skattemessig bosatt i utlandet, flytter til Norge og bosetter seg her, vil skattestedet for innreiseåret alltid være den kommunen skattyter først bosetter seg eller tar opphold, jf. sktl. § 3-1 annet ledd siste punktum. Flytter ektefeller, som bor sammen, til Norge på forskjellig tidspunkt, skattlegges den sist ankomne i samme kommune som ektefellen.

Personer som er skattemessig bosatt i Norge, og som flytter til utlandet uten at skatteplikten som bosatt opphører, skattlegges for utreiseåret og etterfølgende år i den kommunen hvor vedkommende var skattepliktig som bosatt ved utreisen, jf. sktl. § 3-1 sjuende ledd annet punktum. Dette gjelder også om skattyter tidligere i det samme inntektsåret har flyttet til en annen kommune.

2.2.2 Personer på alders- og sykehjem

Om skattestedet for personer på alders- og sykehjem, se emnet «Pasienter/beboere i alders- og sykehjem (pleiehjem) mv.».

2.2.3 Personer med strengt fortrolig adresse

Skatteetaten kan bestemme at personer med strengt fortrolig adresse skal ha skattemessig bosted i annen kommune enn den kommunen hvor de faktisk er bosatt, jf. FSFIN § 3-1-11 annet ledd. Det er politiet som bestemmer om en persons adresse skal anses som strengt fortrolig. Med strengt fortrolig adresse menes adresse hvor det kan forårsake betydelig skade for enkeltperson at adressen blir kjent for uvedkommende.

2.2.4 Ikke fast oppholdssted, generelt

Skattestedet for personer skattepliktig som bosatt i Norge, men som ikke har fast oppholdssted, er den kommunen hvor de etter sine øvrige forhold må antas å ha sitt hjem, se sktl. § 3-1 sjuende ledd første punktum. Skattestedet etter utflytting til utlandet vil for disse også være den kommunen skattyter var skattepliktig til på utflyttingstidspunktet, jf. sktl. § 3-1 sjuende ledd annet punktum.

2.2.5 Ikke fast oppholdssted, sjøfolk

Skattestedet for norske sjøfolk som har flyttet fra Norge, men som fortsatt er skattemessig bosatt i Norge, og som er overført til ligning i rederikommunen for inntektsåret 2003 eller tidligere, er den kommunen hvor rederiet har kontor eller hvor rederiet bestyres, jf. sktl. § 3-1 sjuende ledd siste punktum.

Skattestedet for andre sjøfolk følger de vanlige reglene, se ovenfor.