3.1 Generelt

I nyere skatteavtaler anvender Norge kreditmetoden som hovedmetode for å unngå dobbeltbeskatning. For inntekt som etter skatteavtalen «bare skal kunne» skattlegges i det andre landet, anvender Norge enten fordelingsmetoden eller den alternative fordelingsmetoden. I noen skatteavtaler er det gitt direkte anvisning på at den alternative fordelingsmetoden skal anvendes for å unngå dobbeltbeskatning på inntekt som «bare skal kunne» beskattes i det andre landet. Dette gjelder for personer som er skattemessig bosatt i Norge etter intern rett og etter vedkommende skatteavtale. Metoden innebærer at Norge tar med inntekten i beskatningsgrunnlaget, men at skatten settes ned med den delen av den norske skatten som faller på den inntekt som omfattes av den alternative fordelingsmetoden.

Etter NSA omfattes lønnsinntekt som er skattepliktig i et annet nordisk land av den alternative fordelingsmetoden, jf. NSA art. 15 nr. 1, art. 21 nr. 7 a) og art. 19 nr. 1, jf. NSA art. 25 nr. 5 b) og c).

I de øvrige skatteavtaler benyttes metoden kun på inntekter som etter skatteavtalenes bestemmelser bare kan beskattes i den annen stat.

Bestemmelser om den alternative fordelingsmetoden finnes i FSFIN § 16-29 B.

Den alternative fordelingsmetoden skal etter FSFIN § 16-29-20 første ledd bokstav a nr. 2 også anvendes på lønnsinntekt som er unntatt fra skattlegging i Norge når inntekten omfattes av et progresjonsforbehold i en skatteavtale eller en annen folkerettslig overenskomst, jf. skatteavtalen med Spania art. 24 b).

Den alternative fordelingsmetoden skal etter FSFIN § 16-29-20 første ledd bokstav b nr. 2 også anvendes på lønnsinntekt som omfattes av ettårsregelen i sktl. § 2-1 tiende ledd. Se nærmere om ettårsregelen i emnet «Utland – lønnsinntekter og pensjonsinntekter mv.», pkt. 2.

Ved beregningen av beløpet som skatten skal settes ned med, må inntekter og kostnader enten tilordnes inntekten som omfattes av den alternative fordelingsmetoden eller den øvrige inntekten. Alle inntekter som omfattes av den alternative fordelingsmetoden, skal ses under ett ved denne beregningen selv om de har kilde i forskjellige land. Deretter skjer det en skatteberegning etter norske satser på samlet skattepliktig inntekt og inntekt som omfattes av den alternative fordelingsmetoden. Skatten fordeles så forholdsmessig på den inntekten som omfattes av den alternative fordelingsmetoden, og den øvrige inntekten. Skatten skal settes ned med det beløpet som faller på den inntekten som omfattes av den alternative fordelingsmetoden. Se FSFIN § 16-29-21.

Det gis ikke skattenedsettelse etter den alternative fordelingsmetode i trygdeavgift. Nærmere om trygdeavgiften, se pkt. 3.4 og emnet «Personinntekt – trygdeavgift/pensjonspoeng».