4.3 Tilleggspremie og tilbakebetaling av premie

4.3.1 Arbeidstaker

Betaler arbeidsgiver en tilleggspremie som gjelder et tidligere år, er tilleggspremien skattepliktig som lønn for de ansatte det året tilleggspremien betales, jf. sktl. § 14-3 første ledd. Dette kan f.eks. være aktuelt for en gruppelivsforsikring med uføredekning, hvor forsikringsselskapet har rett til å beregne en tilleggspremie dersom uføreandelen i bedriften for et bestemt år viser seg å være høyere enn opprinnelig antatt risiko. Skattleggingen skal skje hos de arbeidstakere som innbetalingen gjelder. Dette gjelder også for arbeidstakere som ikke lenger arbeider i bedriften.

Hvor premie for et tidligere år tilbakebetales, f.eks. der uføreandelen blant de ansatte var lavere enn opprinnelig antatt risiko, kan fordelen ikke anses opptjent/innvunnet. Arbeidstakernes skattefastsetting for det år premien er skattlagt må da endres for de arbeidstakerne som tilbakebetalingen gjelder. Dette gjelder også for skattytere som ikke lenger arbeider i bedriften.

4.3.2 Arbeidsgiver

Arbeidsgiver har fradragsrett for tilleggspremien det året tilleggspremien er beregnet, jf. sktl. § 14-2 annet ledd første punktum. Hvis fradragsført premie tilbakebetales, skal premien tilbakeføres som inntekt i det året tilbakebetalingsbeløpet er fastsatt. Om endring av grunnlaget for arbeidsgiveravgiften, se emnet «Arbeidsgiveravgift – avgiftsplikt og grunnlag», pkt. 5.