1 Generelt

Med virkning fra og med 1. juli 2021 er det gitt regler i sktl. § 10-81 og § 2-3 første ledd bokstav j om kildeskatt på vederlag for bruk av eller retten til å bruke immaterielle rettigheter (royalty). Fra 1. oktober 2021 gjelder reglene også for vederlag for bruk av eller retten til å bruke skip, fartøy, rigger mv., fly og helikopter (leiebetalinger). Reglene gjelder for upersonlige skattytere, og er betinget av at den som mottar royalty eller leiebetaling (kreditor) er hjemmehørende i et lavskatteland og at den som betaler (debitor) er nærstående til kreditor. Reglene skal motvirke overskuddsflytting fra Norge ved kunstig høy royalty eller leiebetaling til nærstående foretak i lavskatteland. Plikten til å svare kildeskatt gjelder uavhengig av om betaleren har fradragsrett for royaltyen eller leiebetalingen.

Bestemmelsen gjelder ved siden av sktl. § 13-1, som kan anvendes hvor det som følge av interessefellesskap er betalt høyere vederlag enn det som ville vært betalt mellom uavhengige parter, se emnet «Tilsidesettelse – internprising og interessefellesskap», pkt. 5.3 og pkt. 5.8.

Reglene gjelder royalty som er påløpt (innvunnet) fra og med 1. juli 2021, og for leiebetalinger som er påløpt (innvunnet) fra og med 1. oktober 2021.