3.7 Spesielt om rettigheter

3.7.1 Endelig avkall på rettighet

Endelig avkall på rettighet anses som realisasjon, jf. sktl. § 9-2 første ledd bokstav e. Dette kan f.eks. gjelde avkall på

  • bruksrett til fast eiendom (se BFU 30/2014)
  • rett til å leie en eiendom
  • rett til å leie ut en eiendom
  • rett til å bli eier av en eiendom
  • panterett (se f.eks. LRD (Borgarting) 14. oktober 2011 i Utv. 2011/1539)
  • rett til å benytte en opsjon
  • fiskerirettigheter (se f.eks. HRD i Utv. 2014/1847 (Rt. 2014/1025) (Skotheimsvik)

Gevinst ved avkall på bruksrettigheter, leierettigheter mv. vil som hovedregel være skattepliktig. Betales det et engangsvederlag for å komme ut av en løpende kontrakt, f.eks. en leierett, vil engangsbeløpet for leietaker være fradragsberettiget hvis den løpende leien ville vært fradragsberettiget.

Betaler eier av den tjenende eiendom/utleier vederlag for å komme ut av forpliktelsen, vil engangsbeløpet være fradragsberettiget hvis kostnaden har sammenheng med en skattepliktig inntekt eller et inntektserverv, jf. sktl. § 6-1. For utleier av en fritaksbehandlet bolig vil det således ikke foreligge fradragsrett.

Gevinst og tap ved realisasjon av en rett til å bli eier av et formuesobjekt vil være skattepliktig/fradragsberettiget hvis realisasjon av det underliggende objekt ville vært skattepliktig/fradragsberettiget.

3.7.2 Stiftelse av rettigheter i formuesobjekt

Stiftelse av tidsbegrensede rettigheter (99 år eller mindre) i et formuesobjekt er ikke realisasjon av formuesobjektet. Om beskatningen i slike tilfeller, se emnet «Rettigheter i fast eiendom».

Stiftelse av ikke-tidsbegrensede rettigheter (lengre enn 99 år) skal etter sktl. § 9-2 annet ledd likestilles med realisasjon av formuesobjektet når stiftelsen av rettigheten gjøres opp mot engangsvederlag. Betales det et årlig vederlag i tillegg til et engangsvederlag, foreligger det ikke realisasjon med mindre den årlige avgiften er satt så lavt at engangsvederlaget blir dominerende.

Om skillet mellom stiftelse av en rettighet i fast eiendom og overføring av eiendomsretten til selve eiendommen eller en fysisk del av den, se emnet «Rettigheter i fast eiendom».

3.7.3 Overdragelse av rettigheter i formuesobjekt

Overdragelse av en rettighet fra rettighetshaveren til en annen mot vederlag, anses som realisasjon av rettigheten. Benyttes en rett til å kjøpe, selge eller leie, vil dette som hovedregel ikke anses som en realisasjon av rettigheten, se likevel emnet «Finansielle instrumenter – finansielle opsjoner».