Forord

Skatte-ABC 2021 er en videreføring av Skatte-ABC 2020/21 og beskriver de materielle reglene for formues- og inntektsskatt som gjelder for inntektsåret 2021. Skatte-ABC 2021 skal være oppdatert med endringer i skattelovgivningen, rettspraksis, administrative uttalelser mv. per 4. juni 2021. Forslag til endringer i skattereglene som ble fremmet i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2021 var ikke vedtatt av Stortinget da redaksjonsarbeidet ble avsluttet. Fremstillingen er her basert på Prop. 194 LS (2020-21) og vil under korrekturarbeidet bli sammenholdt med innstillingen fra Finanskomiteen.

I denne utgaven er det tre nye emner, Utland – kildeskatt på aksjeutbytte, Utland – kildeskatt på renter og Utland – kildeskatt på royalty og leiebetalinger.

Skatte-ABC suppleres og revideres bl.a. etter henvendelser i forskjellige sammenhenger, både fra etaten og øvrige brukere. For å gjøre Skatte-ABC bedre og mer brukervennlig oppfordrer vi etatens ansatte og andre brukere til å komme med innspill, f.eks. om stoff som savnes, om formuleringer som er uklare/vanskelige å forstå eller hvor det er vanskelig å finne frem. Skattedirektoratet har stor nytte av slike innspill under arbeidet med boken. Det er særlig viktig å gjøre Skattedirektoratet oppmerksom på faglige problemstillinger hvor leseren er uenig i den løsningen som fremgår av Skatte-ABC. Innspill kan sendes på e-post til:

[email protected]

Skatte-ABC utarbeides av Skattedirektoratet. Hovedformålet med utgivelsen er i første rekke å gi skatteetatens ansatte tilgang til en håndbok med oversikt over aktuelle skatteregler. Skattedirektoratet tar med dette sikte på å lette arbeidet og oppnå en riktigere og mer enhetlig praktisering av skattereglene. Skattedirektoratets intensjon er at også andre utenfor etaten som arbeider med skattespørsmål vil ha stor nytte av Skatte-ABC.

Innholdet gir uttrykk for Skattedirektoratets fortolkning av foreliggende rettskilder og har normalt samme vekt som Skattedirektoratets meldinger og enkeltstående uttalelser. Selv om det kan være tvil om enkelte av de angitte løsningene, fremgår ikke tvilen av teksten. Skattedirektoratet har valgt den løsningen som er antatt å være riktig ut fra den sammenhengen spørsmålet vanligvis forekommer. Av plasshensyn er det ikke beskrevet andre løsninger. Der Skattedirektoratet ikke har tatt endelig standpunkt, har vi valgt å ikke skrive noe i Skatte-ABC, men heller arbeide videre med spørsmålet internt.

Det er en helt sentral oppgave ved skattefastsettingen å oppnå en lik skattemessig behandling av like tilfeller. Det er derfor en forutsetning at de anvisninger som her er gitt følges av hele skatteetaten. Eventuelle avvik må begrunnes konkret.

Skatte-ABC er inndelt i 234 emner. Emnene er forsøksvis gitt en overskrift som er representativ for innholdet, og er ordnet i alfabetisk rekkefølge etter dette. Enkelte beslektede emner er samlet ved at emnene er gitt felles innledningsord, f.eks. aksjer, bil, bolig, driftsmiddel, forsikring, merkostnader, pensjon, personinntekt og utland. Bakerst i boken finnes blant annet en del satser («Satser mv.»). Det er henvist til lover, forskrifter mv. under emneoverskriften til det enkelte emnet. Det er også innarbeidet henvisninger i teksten.

Det er en målsetting ved utarbeidelsen av Skatte-ABC at det skal fremgå av teksten eller sammenhengen hva som er kilden for de aktuelle løsningene, enten løsningen bygger på en naturlig tolkning av en lov- eller forskriftsbestemmelse, forarbeider, rettspraksis, uttalelser fra Finansdepartementet, bindende forhåndsuttalelser, andre uttalelser fra Skattedirektoratet eller avgjørelser fra Skatteklagenemnda.

I hvert emne er det overskrifter som er representative for teksten. Det er tre nivåer på overskriftene og de er nummererte med hhv. ett, to eller tre tall (f.eks. 1, 1.1 eller 1.1.1). Innholdet i overskriftene med nivå 2 (f.eks. 1.1) har direkte tilknytning til det overskriftsnivå 1 de er plassert under (f.eks. 1). Videre har overskriftene med nivå 3 (f.eks. 1.1.1 og 1.1.2) direkte tilknytning til overskriftsnivå 2 (f.eks. 1.1). Ved bruk av boken er det derfor av avgjørende betydning for forståelse av teksten å vite hvilke overskrifter avsnittet er plassert under. Innholdsfortegnelsen inneholder i tillegg til navnet på hvert emne, også overskriftene på det øverste nivået.

Bak i boken er det et omfattende stikkordregister, samt et lov- og forskriftsregister.

Tilføyelser/endringer i forhold til det som sto i foregående utgave er markert med en loddrett strek i margen. Dette gjelder både materielle endringer og omskrivninger/presiseringer mv. som gjøres uten at det er tilsiktet realitetsendringer.

Skattedirektoratet vil rette en stor takk til alle som har deltatt i arbeidet med denne utgaven av Skatte-ABC, både de som har vært direkte knyttet til arbeidet, og de som på andre måter har gitt oss bidrag til denne utgaven.

Redaksjonen har for denne utgaven bestått av:

Seniorskattejurist Per Helge Stoveland (redaktør)

Seniorrådgiver Roald Lund

Seniorskattejurist Jan Magne Styrmoe

Seniorskattejurist Alf-Morten Aakervik

I tillegg har pensjonert seniorrådgiver Torbjørn Landsdalen og mange ansatte i Juridisk avdeling i Skattedirektoratet gjort en stor innsats med redaksjonsarbeidet for denne utgaven.

Skattedirektoratet
Oslo, 4. juni 2021