1 Generelt

Bilkostnader som skattyter pådrar seg ved å benytte egen bil i yrket/inntektsgivende aktivitet, er fradragsberettiget etter sktl. § 6-1 første ledd. For biler som anses som yrkesbiler, gis det i utgangspunktet fradrag for alle kostnader ved bilholdet. Det skal imidlertid foretas tilbakeføring av det beløpet som faller på bruk av bilen til privat kjøring, se sktl. § 6-12, jf. § 5-13 og emnet «Bil – privat bruk». Når privatbiler brukes i yrket, gis det fradrag på grunnlag av en standardsats, multiplisert med antall km som faller på bruken av bilen i yrket. I tillegg gis det fradrag for visse andre kostnader, se pkt. 3.7. Som privatbiler anses biler som eies/leases av personlige skattytere og som ikke anses som yrkesbiler fordi de bare i mindre utstrekning brukes i yrket.

For lønnstakere som dekker bilkostnader selv, inngår kostnadene i minstefradraget. Om behandling av godtgjørelse til dekning av slike kostnader, se emnet «Bil – godtgjørelse».

I dette emnet behandles fradragsrett for kostnader vedrørende alle biltyper. Dette omfatter kjøretøy som personbiler, varevogner, kombinerte biler, busser, lastebiler o.l.