9.5 Vilkår for fradrag, tilskudd til vitenskapelig forskning

Det kan kreves fradrag ved inntektsfastsettingen for tilskudd (gave, donasjon mv.) til institutt som under medvirkning av staten forestår vitenskapelig forskning. Det er ikke noe krav om at giveren driver virksomhet.

Vitenskapelig forskning vil som regel være undersøkelses- og utredningsarbeid som foretas av vitenskapelig kvalifisert personale og som får vitenskapelige artikler og/eller bøker som resultat. Arbeid med innsamling og katalogisering av informasjon vil være en naturlig del av underlagsarbeidet for forskningen. Som kostnad til vitenskapelig forskning anses også lønn for vitenskapelig personale, erverv av vitenskapelig materiale, f.eks. fagbøker, utstyr og instrumenter til bruk i forskningen.

Kravet til statlig medvirkning må anses oppfylt hvis staten (Stortinget, Regjeringen, eller et departement) har rett til å oppnevne ett eller flere styremedlemmer, og faktisk gjør det, se FIN 4. juni 1985 i Utv. 1985/396 og FIN 23. mars 1987 i Utv. 1988/273. Vilkåret anses også oppfylt dersom staten medvirker på annen måte, og denne medvirkningen gir mulighet for tilstrekkelig kontroll med bruken av tilskuddene. Dette vilkåret er oppfylt bl.a. for statlige universiteter, vitenskapelige høyskoler og institutter ved disse. Kravet om statlig medvirkning vil også være oppfylt for private universiteter og høyskoler som er akkreditert i henhold til universitets- og høyskoleloven (lov 1. april 2005 nr. 15). Om at bidraget må behandles separat og øremerkes når instituttet ikke utelukkende driver vitenskapelig forskning, se FIN 29. september 1988 i Utv. 1988/720.