6.4 Terskelbeløp

6.4.1 Terskelbeløp for fysiske driftsmidler - generelt

Gevinst på fysiske driftsmidler, jf. pkt. 3.1.1, som utgjør kr 5 mill. eller mindre for det enkelte driftsmiddel, omfattes ikke av skatteplikten ved uttak fra norsk beskatningsområde, jf. FSFIN § 9-14-2 første ledd. Tilsvarende gis det ikke fradrag for tap hvis tapet for det enkelte driftsmiddel utgjør kr 5 mill. eller mindre.

Ved beregning av gevinst eller tap som skal sammenholdes med terskelbeløpet, skal det tas hensyn til reduksjon av utgangsverdien etter sktl. § 9-14 åttende ledd fjerde punktum, se pkt. 6.2.2 og FSFIN § 9-14-2 tredje ledd.

Ved anvendelsen av beløpsgrensen er det gevinst eller tap før ev. reduksjon som nevnt i FSFIN § 9-14-1 fjerde ledd, jf. pkt. 7 som skal legges til grunn.

Det skal leveres oppgave som nevnt under pkt. 14.1, selv om terskelbeløpene ikke er overskredet, jf. FSFIN § 9-14-2 fjerde ledd.

6.4.2 Terskelbeløp for fysiske driftsmidler – særlig om uttak fra selskap med deltakerfastsetting

For fysiske driftsmidler eiet gjennom selskap med deltakerfastsetting kan uttak fra norsk beskatning skje f.eks. ved overføring av andel til en annen skattyter eller at deltakeren mister sin tilknytning til norsk beskatningsområde, se pkt. 4.6. Terskelbeløpet skal i disse tilfellene måles mot samlet beregnet gevinst/tap for det enkelte driftsmiddel, selv om bare en andel av driftsmiddelet er tatt ut fra norsk beskatningsområde. Reglene får dermed anvendelse selv om skattepliktig gevinst/fradragsberettiget tap for den enkelte deltaker er mindre enn kr 5 mill. Dette gjelder også hvor disposisjonen fører til uttak fra underliggende selskap med deltakerfastsetting.

Eksempel:
A og B, som begge er bosatt i Norge, eier 50 % hver av ANS C. ANS C har en filial i utlandet hvor det er tilknyttet en båt. I tillegg eier ANS C en 50 % andel av ANS D som også eier en båt. Hverken ANS C eller ANS D driver virksomhet i Norge. B selger sin andel i ANS C til E som ikke er skattepliktig til Norge. Konsekvensen av salget blir at 50 % av båten i ANS C er tatt ut av norsk beskatningsområde og 25 % av båten eid av ANS D er tatt ut.
Uttaksgevinst for båt i ANS C er kr 6 mill. Terskelbeløpet på kr 5 mill. er overskredet, og skattepliktig uttaksgevinst for selger B blir kr 3 mill.
Uttaksgevinst på båt i ANS D er kr 8 mill. Terskelbeløpet er overskredet. Selger Bs andel er 25 % og skattepliktig uttaksgevinst for selger B blir kr 2 mill.

6.4.3 Terskelbeløp for annet enn fysiske driftsmidler

Hvis samlet gevinst fratrukket samlet fradragsberettiget tap for eiendeler eller forpliktelser innenfor hver av objektgruppene som nevnt i sktl. § 9-14 tredje ledd bokstav b til e, utgjør kr 1 mill. eller mindre, skal det ikke foretas beskatning ved uttak fra norsk beskatningsområde, jf. FSFIN § 9-14-2 annet ledd. Tilsvarende skal det ikke gis fradrag for tap hvis samlet tap for alle eiendeler eller forpliktelser innenfor tillagt skattepliktig gevinst, ikke overstiger kr 1 mill. i løpet av inntektsåret.

Det skal leveres oppgave som nevnt under pkt. 14.1, selv om terskelbeløpene ikke er overskredet, jf. FSFIN § 9-14-2 fjerde ledd.

6.4.4 Terskelbeløp for annet enn fysiske driftsmidler ved uttak fra selskap med deltakerfastsetting

For selskap med deltakerfastsetting, jf. sktl. §§ 10-40 til 10-49, vil eiendeler eller forpliktelser innenfor hver av objektgruppene som nevnt i sktl. § 9-14 tredje ledd bokstav b til e, bli ansett å være tatt ut fra norsk beskatningsområde med en forholdsmessig del av den overførte andelen jf. § 9-14 annet ledd siste avsnitt. Terskelbeløpet skal i disse tilfellene måles mot samlet beregnet netto gevinst/tap for hver objektgruppe innenfor det enkelte selskap med deltakerfastsetting, selv om bare en andel av objektgruppen er tatt ut fra norsk beskatningsområde. Skattepliktig gevinst/fradragsberettiget tap kan derfor ligge under kr 1 mill. for den enkelte deltaker. Dersom disposisjonen også fører til uttak fra underliggende selskap med deltakerfastsetting, skal terskelbeløpet måles mot netto gevinst/tap for hver objektgruppe i hvert selskap.

Eksempel:
A og B eier ANS C med 50 % andel hver. ANS C har en filial i utlandet hvor det er tilknyttet visse eiendeler. I ANS C sin filial er det finansielle eiendeler og immaterielle eiendeler. Selskap C eier også en 50 % andel av underliggende selskap ANS D.
B selger sin andel i ANS C til E som ikke er skattepliktig til Norge. Hverken ANS C eller ANS D driver virksomhet i Norge. Netto gevinst/tap for finansielle eiendeler måles mot terskelbeløp på kr 1 mill. Det samme må netto gevinst/tap for immaterielle eiendeler. Om terskelverdien er overskredet er 50 % av netto gevinst/tap i ANS C skattepliktig/fradrags-berettiget for selger B.
Som en konsekvens av disposisjonen skjer det også uttak fra underliggende selskap ANS D. På samme måte som i selskap C gjøres det en nettoberegning av gevinst/tap for hver objektgruppe, og resultatet av denne måles mot terskelbeløp på kr 1 mill. Om terskelverdien er overskredet er 25 % av gevinsten/tapet i ANS D skattepliktig/ fradragsberettiget for selger B.