3.9 Nærmere om 24-månedersregelen for pendlere

Fradragsretten for kost og losji ved pendleropphold gjelder bare for en periode på 24 måneder regnet fra det tidspunktet fradraget først gis, jf. FSFIN § 6-13-1.

Begrensningen av fradragsrett for merkostnader til kost og losji til de første 24 månedene gjelder bare ved pendleropphold, jf. FSFIN § 6-13-1 første ledd. Om avgrensningen mellom pendleropphold og yrkesopphold, se emnet «Reise – avgrensning mellom arbeidsreiser, besøksreiser og yrkesreiser», pkt. 4.

Kortere opphold i pendlingen som ferier, permisjoner og sykefravær avbryter ikke 24-månedersperioden. Det samme gjelder yrkesreiser/yrkesopphold. Skifte av arbeidssted og pendlerbolig innenfor samme kommune medfører heller ikke at 24-månedersperioden avbrytes.

Hvis pendleren skifter både arbeidssted og pendlerbolig til en annen kommune, kan skattyter gis fradrag i en ny 24-månedersperiode, jf. FSFIN § 6-13-1 første ledd siste punktum. Den nye 24-månedersperioden regnes fra det tidspunktet skattyter faktisk gis fradrag som følge av merkostnader i den nye arbeids-/oppholdskommunen.

Når 24-månedersperioden er utløpt, opphører skattyters rett til fradrag for kost og losji under pendleroppholdet. Dette omfatter også fradrag for ev. underskudd på utgiftsgodtgjørelse.

24-månedersregelen medfører ikke at fri kost og losji, refusjon og godtgjørelse til dekning av utgifter til kost og losji under pendleropphold blir skattepliktig, se pkt. 10 og pkt. 11. Er det først gitt pendlerfradrag, løper imidlertid 24-månedersperioden som hovedregel uansett. For eksempel fortsetter 24-månedersperioden å løpe dersom skattyter går over fra å kreve fradrag til å få pendlerkostnadene dekket av arbeidsgiver. Etter utløpet av 24-månedersperioden kan det ikke lenger kreves fradrag, men arbeidsgiver kan fortsatt dekke kostnadene skattefritt. Dette kan få betydning hvis ytelsen fra arbeidsgiver opphører og skattyter igjen må dekke pendlerkostnadene selv.

Har skattyter vært pendler og fått dekket merkostnadene sammenhengende, men senere begynner i ny stilling/får endrede vilkår hvor arbeidsgiver ikke dekker merkostnadene, begynner 24-månedersperioden først å løpe fra det tidspunktet hvor kostnadsdekningen opphører, og det gis fradrag for kostnader som skattyter dekker selv.