4.1 Oppkjøp som gjennomføres – behandling hos kjøper

4.1.1 Kostnader som oppstår i den innledende fase

I den innledende fase av et oppkjøp kan det oppstå kostnader til vurdering av virksomhetens fremtidige strategi, kartlegging og vurdering av målselskaper etc. før man går inn i forhandlinger. Kostnader som oppstår på dette stadiet og som har tilknytning til den løpende drift og ikke knytter seg til noe bestemt erverv, kan fradragsføres direkte etter sktl. § 6-1 eller sktl. § 6-24. Se LRD 2. mai 2002 (Borgarting) i Utv. 2002/1006 (Aker Material Handling AS). Fradragsrett er aktuelt både hvor virksomheten vurderes kjøpt opp ved aksjekjøp eller på annen måte og uavhengig av om oppkjøpet gjennomføres eller ikke.

Kostnader i den innledende fase som knytter seg til aksjeinntekter som er fritatt for beskatning etter fritaksmetoden, og som ville vært fradragsberettiget etter sktl. § 6-1 utenfor fritaksmetoden, omfattes av fradragsretten i sktl. § 6-24 første ledd, se Prop. 1 LS (2016-2017) pkt. 12.3.

4.1.2 Kostnader knyttet til forberedelse og gjennomføring av et oppkjøp

Kostnader pådratt for å forberede og gjennomføre et bestemt oppkjøp, må normalt anses knyttet til ervervet av aksjene eller virksomheten og må aktiveres. Eksempler på slike kostnader er kostnader til analyser, kontraktsforhandlinger, kontraktsutforming, bedriftsgjennomgang (due diligence) og gjennomføring av selve overtakelsen. Det samme gjelder kostnader til etteroppgjør/revisjon. Se LRD 2. mai 2002 (Borgarting) i Utv. 2002/1006 (Aker Material Handling AS).

Aktiveringsplikten gjelder uavhengig av om oppkjøpet skjer i form av aksjer eller på annen måte og uavhengig av om det gjelder aksjer som faller inn under fritaksmetoden.

I enkelte tilfeller kan kostnader pådratt på dette stadiet anses som driftskostnader som kan fradragsføres direkte etter sktl. § 6-1 eller § 6-24 første ledd. Dette kan være aktuelt hvor kostnadene er pådratt for å skape driftsmessige synergier mellom eksisterende selskap på kjøpersiden og det selskap man vurderer å kjøpe. Slike kostnader kan være fradragsberettiget selv om de er pådratt før overtakelsen. Fradragsretten forutsetter at kostnadene er båret av det selskapet som skal samarbeide med det oppkjøpte selskapet. Fradragsrett gjelder også for kostnader til å integrere den ervervede virksomheten i kjøpers eksisterende virksomhet (f.eks. fusjon) se f.eks. LRD 2. mai 2002 (Borgarting) i Utv. 2002/1006 (Aker Material Handling AS).

4.1.3 Finansieringskostnader

Om fradragsføring av kostnader til finansiering, herunder juridisk bistand for å oppnå lån, se emnet «Renter av gjeld», pkt. 6.23.

4.1.4 Kostnader til etterfølgende integrering, markedsføring mv.

I den etterfølgende fase av oppkjøpet kan det oppstå kostnader til integrering, organisering og markedsføring mv. Slike kostnader vil normalt være direkte fradragsberettiget etter sktl. § 6-1 eller § 6-24 første ledd. En forutsetning er at kostnadene enten tilordnes en enhet på kjøpersiden som har direkte nytte av integreringen mv., eller kjøperen selv, se pkt. 5.

4.1.5 Stiftelses- og emisjonskostnader mv.

Om fradrag for stiftelseskostnader, emisjonskostnader og kostnader i forbindelse med børsintroduksjon, se emnet «Aksjeselskap mv. – allment», pkt. 7.7.

4.1.6 Fordeling av aktiveringspliktige kostnader

Aktiveringspliktige kostnader til oppkjøp av foretak eller aksjer skal aktiveres på det/de objekt(er) som erverves. Ved erverv av alle eiendeler (innmaten) i en virksomhet, skal samlede oppkjøpskostnader fordeles mellom og tilordnes de enkelte formuesobjektene i virksomheten som inngangsverdi.